ZANIMLJIVA SVIMA

Njemačke marke nema već 15 godina, ali se i dalje krivotvori

16.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Njemačka marka, valuta u koju se na ovim prostorima klelo više nego u Njemačkoj, i nakon više od 15 godina od njena povlačenja zanimljiva je falsifikatorima, piše srbijanski B92

Lani je u Srbiji otkriveno 2095 falsificiranih novčanica, od čega i tri novčanice njemačkih maraka ukupne vrijednosti 2000 maraka – novčanica od tisuću i dvije novčanice od 500 maraka.

No zašto bi netko krivotvorio valutu koja se više ne koristi? Njemačka centralna banka Bundesbank i dalje bez ikakve provizije mijenja njemačke marke za eure i to će raditi bez vremenskog ograničenja.

Za jedan euro treba 1,955 maraka. No njemačke marke mogu se razmijeniti i u Srbiji, ali tek u dvije banke, Komercijalnoj i Raiffeisenu. Najviše maraka, naravno, još je u uvijek u Njemačkoj. Četrnaest godina nakon uvođenja eura u toj državi i dalje su milijarde maraka u novčanicama i kovanicama.

Prema procjeni Bundesbanka, još uvijek ima oko 168 milijuna novčanica i 24 milijarde kovanica njemačkih maraka. Njihova ukupna vrijednost iznosi oko 12,9 milijardi maraka.

Velik dio tog novca nalazi se izvan Njemačke, kažu u saveznoj banci u Frankfurtu. 'Posebno u zemljama bivše Jugoslavije i drugim dijelovima istočne Europe, u kojima je marka bila zamjenska valuta', navode u Bundesbanku.

Neočekivane pojave starog novca nisu rijetke te su uvijek vrlo zanimljive. Primjerice, jedan je stariji bračni par u Njemačkoj svoje zalihe maraka rasporedio u dvije vreće. Jednu su pospremili u podrum, drugu na tavan. Kada su se uvjerili da euro neće propasti, ipak su se odlučili za konverziju. Ali dio novčanica iz podruma uništila je vlaga, a one na tavanu izgrizli su miševi.

Dio starih kovanica tražena je roba kod kolekcionara. Jedna je žena došla u banku kako bi u eure pretvorila svoje kovanice maraka. Među njima je bila i komemorativna kovanica od pet maraka iz 1950. godine. U banci su vlasnicu pošteno upozorili na to pa je umjesto 2,5 eura za konverziju kod kolekcionara za taj novčić dobila 100 eura.