koronakriza

Njemačka vlada snizila prognozu gospodarskog rasta u 2022.

26.01.2022 u 14:57

Bionic
Reading

Njemačka vlada snizila je u srijedu prognozu gospodarskog rasta za ovu godinu za pola postotnog boda zbog kontinuiranog širenja zaraze covidom 19

Vlada sada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 3,6 posto u ovoj godini, nasuprot projiciranom 4,1-postotnom rastu u jesenas objavljenim prognozama.

U godišnjem gospodarskom izvješću ministar gospodarstva Robert Habeck ustvrdio je da Njemačka prolazi kroz tešku fazu nadoknade izgubljenog, u uvjetima petog vala korone s kojim se trenutno bori.

U prvom tromjesečju na gospodarske će rezultate vjerojatno i dalje snažno utjecati pandemija i ograničenja u svakodnevnom životu, posebno u uslužnom sektoru, navodi se u izvješću.

"Uz sve veću procijepljenost, uskoro bi trebalo biti moguće trajno suzbiti pandemiju i smanjiti kriznu pomoć", napomenuo je Habeck.

"Gospodarski oporavak tada će također izraženije ubrzati", poručio je ministar.

U 2021. godini njemačko je gospodarstvo temeljem preliminarnih podataka poraslo za 2,7 posto, objavio je statistički ured Destatis, slabije no što su stručnjaci očekivali, primjećuje agencija Dpa.

U prvoj godini pandemije 2020. najveće europsko gospodarstvo smanjilo se 4,6 posto.

  • +11
Olaf Scholz izabran i prisegnuo za novog njemačkog kancelara Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Najveću glavobolju vladi u Berlinu trenutno zadaje visoka inflacija.

Lani su potrošačke cijene u Njemačkoj porasle u prosjeku za 3,1 posto. Veći troškovi energije pritom su posebno zaslužni za jačanje inflacije, zajedno s uskim grlima u lancima opskrbe u ključnim gospodarskim sektorima.

"Očekuje se također da će potrošačke cijene i ove godine značajno porasti, po godišnjoj stopi u prosjeku od 3,3 posto”, prognozira vlada u godišnjem gospodarskom izvješću.