novi izvještaj

Njemačka očekuje prigušenu poslovnu aktivnost tijekom zime, predviđa se slabljenje inflacije

23.12.2022 u 11:53

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo financija očekuje da će aktivnost u najvećem europskom gospodarstvu ostati prigušena tijekom četvrtog kvartala ove godine i prvog u idućoj godini, te predviđa slabljenje inflacije tijekom 2023., pokazalo je najnovije mjesečno izvješće.

"Očekuje se da će gospodarska kretanja u zimskoj polovini godine ostati prigušena. No, relativno stabilna kretanja na tržištu rada i vladine mjere pomoći pružaju poticaj", navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak.

Dodaju i da trenutne procjene ukazuju da će se stope inflacije, iako na povišenoj razini, smanjivati u idućoj godini.

U studenom su porezni prihodi porasli za dva posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dosegnuvši 55,95 milijardi eura. U prvih 11 ovogodišnjih mjeseci uvećani su tako za 8,7 posto, pokazalo je izvješće.

Ministar financija Christian Lindner izjavio je da je njegov odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu doveo do viših razina duga nego što bi on želio. Dodaje i da je to, međutim, bilo neizbježno budući da je izazov kao što je skok cijena energenata zahtijevao poseban odgovor.

U protivnom bi dugoročna ekonomska šteta, kako je kazao, za zemlju bila veća od tereta sadašnjeg duga. Otkako je Lindner preuzeo kormilo u ministarstvu financija prije godinu dana, njemački dug je porastao na oko 500 milijardi eura, uključujući 200 milijardi eura vrijedan program za ublažavanje udara visokih cijena energije i 100 milijardi eura za modernizaciju oružanih snaga.

Međutim, cilj mu je vratiti se dugoročno održivoj, stabilnoj financijskoj politici, dodao je. "Ako uspijemo izaći iz ovih kriznih mjera, svjedočit ćemo značajnom smanjenju ukupnog duga krajem ovog i početkom idućeg desetljeća”, poručio je.