poruka macronu

Njemačka ministrica obrane: Europa se ne može zaštititi bez američke nuklearne sile

17.11.2020 u 16:48

Bionic
Reading

Europa neće biti u mogućnosti osigurati vlastitu sigurnost bez pomoći SAD-a i NATO-a još desetljećima, kazala je u utorak njemačka ministrica obrane odbacujući poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za stvaranje neovisne europske obrambene strategije

Macron je svoj poziv izrekao u ponedjeljak u intervjuu za "Revue Grand Continent", navodeći da će Sjedinjene Države poštovati Europu kao saveznika "budemo li imali suverenitet u pitanjima naše obrane".

"Ideja o strateškoj autonomiji Europe ide predaleko ako gaji iluziju da možemo osigurati europsku sigurnost, stabilnosti i prosperitet bez NATO-a i SAD-a", kazala je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

"Europi bi bila potrebna desetljeća da izgradi svoje konvencionalne i nuklearne vojne snage kako bi kompenzirala ono čime SAD i NATO trenutno doprinose sigurnosti kontinenta", rekla je Kramp-Karrenbauer.

Sjedinjene Države osiguravaju 70 posto ključnih vojnih kapaciteta što uključuje nadzor, helikoptere, zračnu opskrbu gorivom i satelitsku komunikaciju unutar NATO-a, dodala je ministrica.

"Njemačka i Europa ne mogu zaštititi sebe bez američke konvencionalne i nuklearne sile. To je naprosto činjenica", rekla je Kramp-Karrenbauer ponovivši namjere Berlina da zauzme čvršće stajalište u pitanjima obrane.

Washington uz to osigurava skoro 100 posto NATO-ove raketne obrane i veliku većinu nuklearnog odvraćanja, istaknula je ministrica. U Europi Britanija i Francuska imaju nuklearne arsenale.

Razlike u stajalištima između Njemačke i Francuske, koje nisu nove, sada su ponovno izbile na vidjelo uoči sastanka europskih ministara vanjskih poslova i obrane u četvrtak i petak.

Očekuje se da će se rasprava usmjeriti na to kako EU može pokazati dolazećoj administraciji izabranog američkog predsjednika Joea Bidena da je spremna napraviti više za vlastitu sigurnost.

Američki predsjednik Donald Trump redovito je kritizirao Europu po tom pitanju, s obzirom da mnoge zemlje članice NATO-a, uključujući i Njemačku, nisu do sada ispunjavale kriterij izdvajanja 2 posto BDP-a za obranu.