izvješće un-a

Sjeverna Koreja nastavlja razvijati nuklearna oružja

04.08.2020 u 09:40

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja nastavlja razvijati svoja nuklearna oružja, a nekoliko zemalja vjeruje da je ta zemlja "vjerojatno razvila minijaturne nuklearne uređaje kako bi ih uklopila u bojne glave svojih balističkih projektila", stoji u povjerljivom izvješću UN-a

Izvještaj neovisnih stručnjaka koji su zaduženi za nadgledanje sankcija UN-a navodi da neke države, koje nisu imenovali, vjeruju da je zadnjih šest nuklearnih testova Sjeverne Koreje vjerojatno pomoglo toj zemlji da razvije minijaturne nuklearne uređaje.

Pjongjang nije proveo nuklearni test od rujna 2017.

Privremeno izvješće, koje je Reuters dobio na uvid, predano je u ponedjeljak Odboru za sankcije Sjevernoj Koreji, od 15 članova, pri Vijeću sigurnosti UN-a.

"Demokratska Narodna Republika Koreja nastavlja razvijati svoj nuklearni program, uključujući proizvodnju visoko obogaćenog urana i izgradnju eksperimentalnog reaktora meke vode.

"Država članica procjenjuje da Demokratska Narodna Republika Koreja nastavlja svoju proizvodnju nuklearnog oružja", stoji u izvještaju.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un kazao je prošloga tjedna da e njegova zemlja više neće voditi rat jer joj posjedovanje nuklearnog oružja garantira sigurnost i opstanak.

UN-ov izvještaj navodi da jedna zemlja, koja nije imenovana, procjenjuje da bi Sjeverna Koreja "mogla nastaviti razvoj minijaturizacije kako bi omogućila implementiranje tehnoloških postignuća, poput 'penaida' ili, potencijalno, za razvoj sustava višestrukih bojnih glava".

UN je nametnuo sankcije Sjevernoj Koreji 2006. zbog nuklearnih programa i razvoja balističkih projektila.

Vijeće sigurnosti pojačava sankcije kako bi se smanjila mogućnost financiranja tih programa.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump tri su se puta sastali od 2018., ali Pjongjang se ne želi odreći svog nuklearnog oružja, dok druga strana ne želi ukinuti sankcije.

Stručnjaci UN-a navode da Sjeverna Koreja krši sankcije, između ostalog, "nezakonitim pomorskim izvozom ugljena, iako je to bilo privremeno suspendirano od kraja siječnja do početka ožujka 2020.", zbog pandemije koronavirusa.

U izvještaju se navodi da je Sjeverna Koreja stekla oko 2 milijarde dolara sofisticiranim i raširenim kibernetičkim napadima na banke i razmjenu kriptovaluta.