JOSIPOVIĆ O DECENTRALIZACIJI

'Ništa od bogate Hrvatske dok su gradovi siromašni'

08.11.2012 u 14:15

Bionic
Reading

Nema bogate i atraktivne Hrvatske u kojoj su gradovi i općine siromašni i zapostavljeni. Hrvatska je u nekim aspektima uistinu centralizirana, ali nova teritorijalna organizacija i podjela prava i obveza do koje će doći, jedan je od najvažnijih projekata u predstojećem razdoblju, rekao je predsjednik RH, Ivo Josipović, na otvaranju 4. godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika u osječkom Hotelu Osijek

Decentralizacija je jedna od riječi najčešće spominjanih na današnjem skupu, a predsjednik Josipović, koji je već treći put pokrovitelj skupa, ustvrdio je kako nam je svima stalo da se gradovi i općine razvijaju brzo i efikasno te preuzmu što više odgovornosti.

'S državne razine može se utjecati na kvalitetu života građana, ali vi na lokalnoj samoupravi tu imate presudnu ulogu. Unaprijediti gospodarski razvoj i kvalitetu života nije u suprotnosti, no ponekad mi se čini da lakše dajemo dozvolu za izgradnju trgovačkih centara nego za proizvodne investicije. Društvo koje samo ne podmiruje svoje potrebe teško može očekivati napredak', rekao je Josipović i podsjetio kako je u nekim gradovima kriza odnosa između gradonačelnika i skupština dovela do paralize njihova funkcioniranja, od čega najviše trpe građani. Stoga je izrazio nadu da će novi Zakon o lokalnoj samoupravi spriječiti takvu praksu.


Na već tradicionalnom okupljanju gradonačelnika i poduzetnika pridružili su se i načelnici općina i župani, ustvrdio je Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova RH, podsjetivši da se nakon tri susreta na moru prvi put sastaju na kontinentu.

'Mi se s krizom ne možemo boriti sami, ali možemo tomu dati svoj doprinos, jer gradovi moraju biti okosnica razvoja i napretka. Godina pred nama zanimljiva je ne samo zbog ulaska Hrvatske u EU, prilagodbe javnog sektora, uprave i gospodarstva puno većoj tržišnoj konkurenciji, nego i zbog obilježavanja dvadeset godina lokalne samouprave pa je možda došlo vrijeme razmatranja drugih načina organiziranja', rekao je Obersnel.

Kao domaćin skupa osječki je gradonačelnik Krešimir Bubalo kao poseban dio programa istaknuo večerašnji posjet Baranji i upoznavanje njezine gastronomske ponude.

Izdvojio je uređenje osječkih gospodarskih zona i ustupanje zemljišta za razvoj poduzetništva, a od nazočnih gostiju posebno je pozdravio župana OBŽ, koji je pak upozorio na sporost birokracije i izdavanje raznih dozvola te upozorio na centralizaciju porezne politike i previsoke kamate.

Strategija, razvojni planovi, prilagođavanja i predanost preduvjet su prevladavanja razvojnih teškoća. Jedini izlaz je u koordinaciji i suradnji, lokalnoj i međunarodnoj, zaključila je Tea Martinčić iz HAAB-a ustvrdivši da regionalizacija i regionalna suradnja nisu u suprotnosti s europskim integracijama.

Anđelka Buneta, ravnateljica FINA-e, poručila je da je FINA tihi partner građanima, poduzetnicima i jedinicama lokalne samouprave te da su poduzetnici inicijatori mnogih njihovih ideja koje su proveli u praksi.

Davor Inđić iz EBRD-a naveo je kako je ta institucija već 18 godina aktivna u Hrvatskoj i do danas je uložila oko 2,5 milijarde eura u više od 130 projekata u zemlji. Od toga je 70 posto bilo u privatnom sektoru, 20 posto u državnom i 10 posto u komunalnu infrastrukturu na lokalnoj razini, što bi željeli povećati.

'Važno nam je da su investicije u koje ulažemo isplative i da je povrat osiguran. Ulaganja kroz javnoj-privatno partnerstvo i korištenje EU fondova nudi dobre perspektive lokalnoj samoupravi', zaključio je Inđić.