SEVER ODGOVARA NA OPTUŽBE

'Nisam mislio da će mi trebati odvjetnici. Sve naše voće i povrće je ekološko!'

26.10.2015 u 12:31

Bionic
Reading

Mario Sever, vlasnik Eko Severa, u ponedjeljak je na prvoj službenoj konferenciji za medije, otkako je izbila afera zbog njegovih proizvoda, odbacio optužbe da vara kupce. 'Nikad nismo i nikad nećemo proizvoditi proizvode koji nisu ekološki', rekao je Sever. Protiv tjednika Telegram, koji je pokrenuo čitavu priču, prošli petak podnio je tužbu

'Nisam mislio da će mi ikad trebati PR agencija i odvjetnici. Htjeli smo se baviti samo ekološkom proizvodnjom. Predugo smo čekali da se obratimo javnosti, u nadi da će rezultati testiranja koje je naručilo Ministarstvo poljoprivrede biti ranije gotovi i da će time slučaj završiti. Nažalost, te rezultate još uvijek čekamo, a u međuvremenu trpimo kontinuirane napade na naš ugled', rekao je Sever.

U posljednjih mjesec dana Eko Sever je zabilježio pad prihoda od 60 posto, a Mario Sever ističe da razmišlja o tome da promijeni svoj dosadašnji način poslovanja koji je bio usmjeren na maloprodaju te je izvozio samo viškove.

'Naše gospodarstvo godišnje proizvodi 350 tona ekološkog povrća, voća i žitarica na gotovo 100 hektara zemlje koju obrađujemo. Sve što uzgojimo i sami jedemo te time hranimo našu djecu', istaknuo je Sever.

Dodao je kako su u 15 godina, otkako se njegova obitelj bavi ekološkom proizvodnjom, nebrojene inspekcije kontrolirale njegove proizvode, ali i način proizvodnje, skladišta i trgovine, te nikad nisu pronašle ništa.

'Samo u posljednjih pet godina imali smo 34 najavljena i nenajavljena inspekcijska nadzora. Ovo nije prvi napad na nas dosad, ali je najjači. Optuživali su nas da koristimo nedozvoljena sredstva, da u našim žitaricama ima teških metala, da zapošljavamo radnike na crno. I uvijek su nakon tih natpisa dolazile inspekcije. Nažalost, javnost često bolje upamti optužbe nego ishode istraga', rekao je Sever.

Podsjetimo, čitava afera izbila je prije 20-ak dana, kada je Telegram dao na analizu jabuke iz deset zagrebačkih dućana koji prodaju ekološki proizvedeno voće i povrće.

Ispitivanje je provedeno u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a među jabukama koje su pale na ekotestu su i one za koje Telegram tvrdi da ih je kupio u dućanu Eko Severa.

U sljedećem broju Telegrama objavljene su fotografije kamiona s oznakama Eko Severa u kasnim noćnim satima na zagrebačkoj Zelenoj tržnici. Vozač je utovario nešto u kamion i zatim se odvezao kod Severovih. U Telegramu je to protumačeno kao dokaz toga da dio voća i povrća koje Sever prodaje pod oznakom 'eko' ustvari kupuje od prekupaca.

A najnoviji broj Telegrama donosi izjave nekolicine proizvođača voća i povrća te prodavača na zagrebačkoj veletržnici, svih redom anonimnih, koji kažu da Sever godinama otkupljuje 'obično' voće i povrće na Zelenoj tržnici i prodaje ga kao ekološko.

Nasvojimmrežnim stranicama Sever je u ponedjeljak objavio opsežan dokument u kojem tvrdi da je sve to laž.

Ukratko, ističe da analiza jabuka koju je proveo Telegram nije rađena prema zakonskim i znanstvenim odredbama, što otvara prostor za manipulacije. Priznao je da ove godine, sve do listopada, njegove jabuke nisu bile pod inspekcijskom kontrolom, ali kako je ona napravljena nakon teksta u Telegramu. Analizu je proveo Bioinspekt, ovlaštena tvrtka za kontrolu ekoproizvoda, i ona je pokazala da u Severovoj jabuci nema pesticida.

Jabuke je na analizu uzelo i Ministarstvo poljoprivrede, a rezultati tog testiranja još se čekaju.

Kada je riječ o kamionu na Zelenoj tržnici, Severovi objašnjavaju da se radi o osobi koja godinama surađuje s njima i kojoj prodaju višak proizvoda.

Sporne akreditacije

Na press konferenciji Eko Severa bili su i predstavnici Bioinspekta. Rekli su da nisu došli kako bi branili Severa već demantirali neke medijske natpise o njima. Naime tjednik Telegram je objavio kako je Bioinspekt za analizu Severovih jabuka angažirao laboratorij Inspecto koji nema akreditaciju za sporne pesticide. Iz Bioinspekta tvrde kako to nije istina. Na njihove tvrdnje ponovo je reagirao Telegram koji u priopćenju ponavlja kako u trenutku analize spornih jabuka laboratorij nije imao akreditacije za pesticide koje su u jabukama pronašli u Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.