NAJNOVIJE OTKRIĆE

Nijemci optužuju Kutlu da im je ukrao Fimu

12.04.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Dvije njemačke tvrtke, koje su vlasnici 67,10 posto udjela u ugašenoj Fimi d.o.o traže privremenu zapljenu dionica svih pravnih slijednika te tvrtke, što bi trebalo uključiti i 10,64 posto dionica Podravke koje drži Fima Am

Institut für Südosteuropa (ISO – Institut za jugoistočnu Europu) i tvrtka ICC Inter Consult Consortium iz Frankfurta, Uskoku su podnijeli kaznenu prijavu u kojoj teško terete niz osoba umiješanih u aferu Spice za niz kaznenih djela kojima su im oteli 67,1-postotni vlasnički udio u nekadašnjoj Fimi d.o.o., piše Večernji list.

Uz to, Večernjem listu javio se Stephan Philippi Novak, zastupnik Instituta i tvrtke, koji je ispričao da je osim ljudi koje su kazneno prijavili iz pozadine u svemu sudjelovao najpoznatiji 'velikan' hrvatske privatizacije Miroslav Kutle

ICC je s ekipom iz Fime d.o.o sklopio 10.08.1998. godine ugovor o kreditu od 2,6 milijuna DEM, a koji je osigurao tako da su na ICC preneseni poslovni udjeli Fime d.o.o. te je tako ICC postao vlasnik 67,1 posto poslovnih udjela Fime d.o.o. Uz to, ICC je postao vlasnikom 67,1 posto Pinie d.o.o. te je postao i jedinim članom Fima Investa d.o.o.. Kasnije je ICC 2001. godine cesijom prenio te svoje udjele na Institut.

Prema pričanju Philippe Novaka, osumnjičeni su kroz zloporabu ovlasti i krivotvorenje jednostavno prisvojili poslovne udjele ICC-a. Pihlippe Novak tvrdi da su pritom djelovali kao dobro organizirana skupine koja je prvo izbrisala poslovne udjele ICC-a, tj. krivotvorila knjigu poslovnih udjela. Nakon toga, kako objašnjava Phillippi Novak, preoblikovali su Fimu d.o.o u Fimu Holding d.d., a kasnije je došlo do pripajanja Fima Holdinga društvu Tar d.d.. Phillippi Novak tvrdi kako mu je poznato da je pripajanje Taru zapravo bio trenutak kad je u Fimu ušao poznati tajkun Miroslav Kutle.

Phillipi Novak kaže da se s Kutlom susreo na frankfurtskom aerodromu u veljači 2003. godine i kako je Kutle tom prilikom 'ponudio neki tringlt' za kupnju potraživanja njemačkih tvrtki, što je on odbio. Novak je najavio da će već podnesenu kaznenu prijavu proširiti i prijavom protiv Miroslava Kutle nakon novih saznanja o njegovoj ulozi u Fimi.

-On je ugrabio najvćei dio kolača-poručuje Novak.

Institut für Südosteuropa sada od Fime traži više od 50 milijuna kuna na ime starog kredita, kamata i propuštene dobiti, a zahtijevaju i da se privremeno zaplijene sve dionice u vlasništvu pravnih slijednika Fime, što bi trebalo uključiti i 10,64 posto dionica Podravke koje drži Fima Ami.

O svemu su, kaže Philippi Novak, obavijestili bivšeg premijera Ivu Sanadera, sadašnju premijerku Jadranku Kosor te predsjednika Ivu Josipovića.