država časti

Nije vam ništa jasno oko povećanja obiteljskih mirovina? Evo izračuna koji pokazuje koliko će se i kome one najviše isplatiti

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 10.06.2022 06:31
  • Objavljeno 10.06.2022 u 06:31
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell, tportal

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju korisnicima obiteljskih mirovina omogućen je pravedniji izračun mirovine, kao i mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika. Provjerili smo kako funkcionira novi model i tko će imati najviše koristi od njega

Prema dosadašnjim zakonskim propisima, udovice i udovci nisu mogli zadržati svoju mirovinu i uzeti dio mirovine preminulog supružnika, već su se mogli jedino odreći svoje mirovine i uzeti 70 posto mirovine preminulog, ako im se to isplatilo.

Po novom modelu, udovice i udovci imat će pravo odabira: ili će primati samo obiteljsku mirovinu, koja se diže na 77 posto od mirovine preminulog supružnika, ili će, ako im je to povoljnije, moći primati svoju mirovinu i 27 posto od obiteljske mirovine, odnosno do najviše 20,8 posto mirovine preminulog supružnika.

Uvjeti da se može primati mirovina po ovom modelu su da preživjela osoba ima 65 godina, da je jedini korisnik obiteljske mirovine, da ispunjava uvjete prema propisima te da ukupna mirovina ne prelazi 5850,40 kuna.

Najviše koristi od novog modela imat će preživjeli supružnici čija se mirovina nije puno razlikovala od one preminulog supružnika jer im je dosad bilo isplativije zadržati svoju mirovinu, a nisu mogli dobiti nikakav dodatak nakon smrti supružnika. Sad će moći zadržati svoju i dobiti 20,8 posto od mirovine preminulog.

Iz nekoliko primjera u donjoj tablici vidljivo je kako se mijenja obiteljska mirovina po novom modelu i koja je opcija povoljnija u pojedinom slučaju.

Usporedba obiteljskih mirovina

Usporedba obiteljskih mirovina

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

U prvom primjeru partneri su imali jednake mirovine u iznosu od 3000 kuna. Po sadašnjem zakonu, nakon smrti jednog supružnika drugom se supružniku nije isplatilo uzeti obiteljsku mirovinu jer ne bi dobio nikakav dodatak. Po novome, isplati mu se zadržati svoju mirovinu i uzeti dodatak od 20,8 posto te mu mirovina raste za 624 kune.

U drugom primjeru preživjeli partner ima mirovinu od 3000 kuna, a preminuli supružnik 6000 kuna. Po dosadašnjem zakonu, preživjelom partneru isplatilo se odreći svoje mirovine i uzeti 70 posto, odnosno 4200 kuna. I po novome modelu više mu se isplati uzeti partnerovu mirovinu, ali će sada dobiti 10 posto više, odnosno 4620 kuna.

  • +8
  • +5

Umirovljenici

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U trećem primjeru preživjeli partner ima mirovinu od 6000 kuna, a preminuli supružnik 3000 kuna. Po starom modelu nije imao pravo na dodatak, a nema ga ni po novom jer mu mirovina prelazi limit od 5850,40 kuna.

U četvrtom primjeru preživjeli partner ima mirovinu od 4000 kuna, a preminuli supružnik 3000 kuna. Dosad preživjeli partner nije imao pravo ni na kakav dodatak, a ubuduće će dobiti 20,8 posto supružnikove mirovine te mu obiteljska mirovina raste za 624 kune.

U petom primjeru preživjeli partner ima mirovinu od 3000 kuna, a preminuli supružnik 4000 kuna. Po dosadašnjem zakonu, preživjeli supružnik nije mogao ostvariti nikakav dodatak, a sada dobiva 832 kune od supružnikove mirovine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!