OČAJNI RADNICI:

'Ni štrajk nema smisla, već samo posao'

17.04.2013 u 11:12

Bionic
Reading

Sedamdesetak zaposlenika varaždinskog poduzeća Ladić-Werner u štrajku je zbog višemjesečne neisplate plaća koju su zadnju dobili za rujan prošle godine, i to samo djelomično

Ladić-Werner donedavno je bila prepoznatljiva u hrvatskom graditeljstvu po izradi PVC i ALU stolarije, staklenih fasada te bravariji. Zapošljavala je 80 radnika, ali se taj broj počeo osipati s kašnjenjem plaća ujesen prošle godine. Svjesni neprilika u graditeljstvu, preostali zaposlenici nastavili su raditi te su krenuli u mirenje na kraju kojeg su u ožujku potpisali sporazum. U njemu je utvrđena dinamika isplate zaostalih plaća za rujan, listopad, studeni i prosinac prošle godine, kao i za prva tri mjeseca ove godine. Međutim, budući da zaostale plaće nisu počeli stizati sukladno postignutom sporazumu, 28. ožujka stupili su u štrajk

'Svima nam je ugrožena egzistencija. Mnogima su blokirani osobni računi, prijeti nam isključivanje energenata i još niz drugih problema. Žalosno je da se moramo baviti zaštitom svojih prava, umjesto da proizvodimo', rekao je Ninoslav Špičko, sindikalni povjerenik u Ladić-Werneru.

Recesija i neplaćanje, kako dodaje, dva su glavna razloga za probleme u kojima se našlo donedavno ugledno poduzeće.

'Općenito posla nema u graditeljstvu, a posebno nema kvalitetnih investicija. Zbog toga smo prije štrajka radili na samo tri manja gradilišta, a novougovorenih poslova nema. Dodatni problem je to što su poduzeću dužni drugi koji poslodavcu stalno obećavaju da će platiti, a onda on nama obećava plaće. No, samo ga dovode u zabludu jer mu na kraju ne plate, a onda mi ne možemo dobiti plaće', objašnjava Špičko.

S poslodavcem, kako naglašava, i dalje normalno kontaktiraju u nadi da će se naći rješenje tijekom predstečajne nagodbe, ako ne prije.

'I poslodavac želi svima najbolje, ne želi da završimo na zavodu za zapošljavanje. Sve ovo nema smisla, pa ni ovaj štrajk. Jedino što ima smisla je posao i plaća, ali toga nema', zaključuje rezignirano sindikalni povjerenik u Ladić-Werneru.