i ovce i novce

Nezamislivo se dogodilo u Danskoj: Banke nude stambene kredite bez kamata!

09.08.2019 u 08:51

Bionic
Reading

Jedna je banka u Danskoj napravila do jučer nešto nezamislivo – ponudili su stambene kredite bez kamata! Njemački Der Spiegel prenosi da je Nordea Bank Abp jučer objavila da počinje nuditi kredite za kupnju nekretnina s kamatom od 0 (nula) posto. Ponuda s fiksnom ratom otplate nudi se na 20 godina. Primjerice za hipotekarni kredit u trajanju od 30 godina kamata bi bila tek pola posto.

Objava je uslijedila nakon što je Jyske Bank A/S objavila kako će ponuditi kredite na deset godina po negativnoj kamatnoj stopi od pola posto, javlja Večernji list.

To zapravo znači da se kupcu daje novac ako se odluči uložiti u nekretninu. Odnosno, uzimanjem kredita za stan kupac kao da je stavio novac na štednju po kamati od 0,5 posto.

'Nikada nije bilo jeftinije zadužiti se. Očekujemo da će to doprinijeti rastu cijena nekretnina', rekla je Lise Nytoft Bergmann, glavna analitičarka u odjelu za stambeno kreditiranje Nordea Banka. Iznijela je i negativnu stranu cijele priče. 'Ovo je sjajno za kupce, no dosta je nelagodno znati da postoje financijske ustanove koje su voljne posuđivati novac bez zarade' rekla je Bergmann.

No ponuda vrijedi samo za osobe s danskim državljanstvom. Stranci nekretninu u Danskoj mogu kupiti samo uz posebnu dozvolu danskog Ministarstva pravosuđa. Razlog je ovakvim potezima činjenica da je interes za kredite za kupnju nekretnina u Danskoj na povijesno najnižim razinama.

Već je 2016. došlo do situacije kada su kupci nekretnina mogli posuđivati novac uz kamatu manju od jedan posto. Prije deset godina ona je iznosila barem pet posto. Finance Denmark, organizacija koja se bavi analizom poslovanja banaka i financijskim uslugama, u veljači je objavila izvješće prema kojem su cijene nekretnina najviše u povijesti.

Lani su cijene kvadrata narasle 4,2 posto te je prosječna cijena kuće od 140 kvadrata dosegnula 257.000 eura.