PROMIJENILI PLOČU

Nakon nevjerojatnog otkrića o prodaji na kioscima, stigao novi odgovor ministarstva

30.06.2023 u 20:08

Bionic
Reading

Od sutra starta zabrana prodaje nedjeljom, a većina trgovačkih lanaca objavila je koji će dućani biti otvoreni kojih 16 dopuštenih nedjelja u godini. 24sata pišu da otkrivaju jedan od najvećih apsurda: Ministarstvo gospodarstva pod ravnanjem Davora Filipovića službeno im je potvrdilo da će se nedjeljom na kioscima moći prodavati isključivo tisak. Ministarstvo je večeras ipak promijenilo ploču

Zakon je odredio da nedjeljom mogu raditi kiosci putem kojih se distribuiraju tiskovine. I to od 7 do 13 sati. Ali ako uz svoj primjerak 24sata ili neke druge tiskovine poželite kupiti i vodu, grickalice, žvakaće gume, cigarete, sok ili bilo što drugo - prodavač vam ih neće smjeti prodati, piše taj list.

'Samo distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati. Ističemo kako se u navedenom slučaju nedjeljom može obavljati samo djelatnost prodaje tiska, a prodaja ostalih artikala nije dopuštena', glasi odgovor Ministarstva gospodarstva za 24sata.

Pitali su, između ostalog, i nije li besmisleno da netko može kupiti novine, a prodavač mu ne može prodati vodu, žvakaće gume, grickalice, cigarete ili bilo što drugo. Odgovor nisu dobili, ali su neslužbeno doznali da je intencija zabrane prodaje svega osim tiska želja da kiosci ne postanu mali dućani i tako budu nelojalna konkurencija trgovinama koje su zatvorene. Inače, benzinske postaje su u iznimkama zakona i one smiju raditi nedjeljom, ali za razliku od kioska, oni mogu prodavati sve što imaju u asortimanu. Neki su već uveli i hranu i prehrambene proizvode.

Nakon što su mnogi mediji prenijeli otkriće 24sata, oglasilo se Ministarstvo gospodarstva priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

'Kiosk kao poseban oblik prodaje izvan prodavaonica sukladno članku 22. Pravilnika o klasifikaciji prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo ("Narodne novine", br. 39/09 i 46/15), definiran je kao prodajno mjesto u kojem se prodaje ograničen asortiman proizvoda kroz odgovarajuci otvor na kiosku bez ulaska kupca u prodajni prostor.

Sukladno članku 57. stavku 7. Zakona o trgovini ("Narodne novine", br. 87/08, 96/08, 116/08, 76/09, 114/11, 68/13, 30/14, 32/19, 98/19, 32/20 i 33/23), kiosk kao poseban oblik prodaje izvan prodavaonica može biti otvoren nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7:00 sati do 13:00 sati.

Prema tome, kiosci će od 1. srpnja 2023. i dalje moći prodavati robu iz svog asortimana koju su prodavali prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini.'

Više o toj temi možete pročitati u članku 24sata.