NOVI ZAKON O TRGOVINI

Kreće režim neradnih nedjelja: 'Ovaj zakon pogoduje samo radnicima'

29.06.2023 u 08:18

Bionic
Reading

Ovoga vikenda na snagu stupa novi Zakon o trgovini, kojim je ograničen rad trgovina nedjeljom. Mnogi trgovci već su izabrali 16 nedjelja kada će njihova vrata ipak biti otvorena. Oni u turističkim područjima uglavnom su se odlučili za radne nedjelje u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine te predblagdanskim nedjeljama krajem godine

I dok sindikati podupiru tu odluku Vlade, većina poslodavca smatra da će promet nedjeljom teško nadoknaditi. Treći pak misle da bi zakon mogao pasti na Ustavnom sudu, kao što je zabrana rada nedjeljom već nekoliko puta pala.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić rekla je jutros u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' da su se, po njihovim informacijama, trgovci pripremili za novi način organizacije radnog vremena.

'Rasporedi su napravljeni, oni su odlučili koje će nedjelje raditi, bar u ovom prvom dijelu. Mislim da tu neće biti nikakvih problema', rekla je Štulić, te poručila da će se kupci naviknuti na novi režim.

Savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Jurica Lovrinčević rekao je da se radi o civilizacijskoj promjeni za Hrvatsku, da je sve spremno i da ne očekuju probleme u primjeni. Dodao je da postoji dosta veliki nedostatak radne snage, pogotovo u ovim sektorima koji su manje plaćeni.

'Mislim da će ovo čak i pozitivno djelovati na to, da će nešto porasti plaće u maloprodaji i da nećemo imati problema s tim', rekao je Lovrinčević. Rekao je i da ne očekuju pad prihoda.

Novotny: 'Bojim se serije stečajeva u sektoru'

Ekonomski analitičar Damir Novotny rekao je da je tržište rada u ovom trenutku prilično robusno, da je potražnja za radnom snagom velika te da socijalnog troška neće biti.

Naveo je i da su Njemačka i Austrija među rijetkim zemljama EU-a koje imaju potpunu zabranu rada nedjeljom - uz izuzetke. 'Pa se tako benzinske crpke pretvaraju u supermarkete koji prodaju i gorivo', rekao je Novotny.

Naveo je i da postoje izrazito snažni trendovi u korist smanjivanja broja radnika, a povećavanja broja digitalnih blagajni. Novotny je među ostalim rekao da je trgovački sektor u Hrvatskoj niskoproduktivan i izrazito niskoprofitabilan te da tu ne vidi dovoljno prostora za povećanje plaća, koje će, kaže, biti nužne s obzirom na trendove.

'Bojim se serije stečajeva u tom sektoru. Jedan od njih je počeo de facto, to je veliki retailer Fortenova grupa, koja se morala restrukturirati i nije do kraja provela restrukturiranje, i još je znamo kako će to završiti', rekao je analitičar.

Lovrinčević: 'Ovaj zakon ne pogoduje nikome osim samim radnicima'

Upitan koliko će država ubrati manje poreza, Lovrinčević je rekao da će to biti zanemarivo te kako očekuju da će se promet preliti na dan prije i poslije. Rekao je i kako trgovci koji se protive neradnim nedjeljama govore kako će izgubiti prihode, ali ne i o tome da će im se smanjiti troškovi. 'Očekujemo da oni tu neće biti na gubitku', rekao je Lovrinčević.

Rekao je i da se trgovci i određeni proizvođači unatoč pozivima iz Vlade prošle godine nisu odrekli profita, već da su zarade u tim sektorima bile astronomske, optuživši ih da su 'na neki način potencirali inflaciju'.

Odbacio je kritike iz oporbe o pogodovanju velikim trgovačkim lancima kao 'izmišljene priče'. 'Ovaj zakon ne pogoduje nikome osim samim radnicima koji neće raditi', rekao je Lovrinčević.