D&B PROMIJENIO TREND

Nepovjerenje vladi ugrozilo rejting Hrvatske

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.11.2010 14:36
  • Objavljeno 08.11.2010 u 13:02
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Svjetska bonitetna kuća Dun & Bradstreet u najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review za studeni za Hrvatsku je promijenila trend rejtinga iz rastućeg u padajući, ostaviši Hrvatskoj rejting DB3d čime je svrstana na samo dno zemalja s blagim rizikom poslovanja, prenosi zagrebačka tvrtka BonLine

"Politička nestabilnost te sve veće nepovjerenje vladi rezultiralo je promjenom trenda rejtinga", navode analitičari D&B-a.

"Koalicija gubi potporu, dok premjerki Jadranki Kosor pada popularnost unatoč tome što nije rezala troškove plaća, mirovina i socijalnih davanja u rebalansu proračuna. Pad popularnosti premjerki otežava i upravljanje HDZ-om koji više nije u istom sastavu kao na prošlim izborima", kaže se u izvještaju.

Kako bi poboljšala negativnu klimu vlada je odlučila odustati od vrlo nepopularnih reformi koje bi mogle imati ozbiljne posljedice na ishod izbora 2011. Konkretno, odustalo se od kontroverznih izmjena Zakona o radu namijenjenih poticanju konkurentnosti gospodarstva ograničavanjem kolektivnih ugovora te dopuštanjem lakšeg otpuštanja radnika, dok se istodobno postigao kompromis sa sindikatima o odgodi mirovinske reforme i odgađanju usvajanja nove dobne granice za umirovljenje za žene s 2020. na 2030.

Istodobno, gospodarstvo je u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježilo pad šesti kvartal za redom, pri čemu je realni BDP potonuo 2,5 posto u odnosu na godinu ranije uslijed pada ulaganja i posrtanja potrošnje.

Kako bi oživjela gospodarstvo, vlada je stavila u proceduru nekoliko investicijskih projekata ukupne vrijednosti 13,8 milijardi eura koje bi trebala izvoditi javna poduzeća i lokalne vlasti u području energetike, turizma, upravljanja vodama te transportne infrastrukture. Međutim, nije jasno kada će radovi na tim projektima započeti, a D&B je skeptičan oko njihove realizacije zbog nedostatka sredstava i birokratskih zapreka.

Uz to, vlada je najavila prodaju manjinskih udjela u kompanijama u državnom vlasništvu kako bi popunila rastući proračunski deficit, u sklopu priprema za konačni krug pregovora za ulazak u članstvo Europske unije.

Pozitivnim analitičari D&B ocjenjuju sporazum kojim će Europska investicijska banka (EIB) Hrvatskoj osigurati 200 milijuna eura vrijedan zajam za sufinanciranje pretpristupnih aktivnosti uoči priključenja EU-u. Ta će sredstva pomoći u provedbi prioritetnih ulaganja ukupne vrijednosti nekih 800 milijuna eura usmjerenih na unaprjeđenje sustava vodoopskrbe, upravljanja otpadom, željezničke infrastrukture, regionalne konkurentnosti, te razvoja ljudskih resursa.

No, D&B u svojem izvješću upozorava da Hrvatsku i dalje opterećuje zastarjela industrija, sporo sudstvo, te korupcija.

Analitičari te bonitetne kuće također upozoravaju na nastavak povišenih rizika poslovanja s hrvatskim kompanijama zbog smanjenih kreditnih aktivnosti, povećanog broja stečajeva te krhkih gospodarskih prognoza.

U izvještaju D&B-a za studeni, koji obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, u regiji nije bilo promjena rejtinga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi