udruga lipa:

'Nema razloga da država ne privatizira tvrtke koje nisu strateški važne'

04.04.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Udruga poreznih obveznika Lipa zalaže se za ubrzani nastavak privatizacije državnih udjela u nestrateškim poduzećima, kao i ubrzano restrukturiranje ostalih tvrtki u vlasništvu države. Time bi se ubrzao rast društvenog proizvoda i smanjili rizici povezani s državnim upravljanjem komercijalnim tvrtkama i imovinom, navode u toj udruzi

Glavna svrha privatizacije nije sam prelazak poduzeća iz državnog u privatno vlasništvo, već je riječ o alatu depolitizacije, profesionalizacije i restrukturiranja poduzeća radi povećanja efikasnosti, kao i razvoja tržišnog gospodarstva i tržišnih odnosa.

Danas u Hrvatskoj postoji oko 1.300 poduzeća koja su u pretežitom ili djelomičnom državnom vlasništvu, a za većinu od njih nema opravdanog razloga za takav oblik vlasničke strukture. Jedna od najvećih stopa državne kontrole nad gospodarstvom negativno utječe na rast BDP-a, smanjuje efikasnost, često stvara monopole i dovodi do moralnog hazarda, rečeno je na okruglom stolu o privatizaciji i restrukturiranju u organizaciji Udruge poreznih obveznika Lipa.

Sudionici su naglasili potrebu fokusiranja države na njene temeljne funkcije, što uključuje smanjenje korupcije i pogodovanja putem depersonaliziranih i otvorenih institucija, zaštitu tržišnog natjecanja i osiguranje kvalitetnog i transparentnog upravljanja.

Okrugli stol održan je u suradnji s njemačkom Zakladom Konrad Adenauer pod nazivom 'Restrukturiranje i privatizacija javnih poduzeća', u utorak u Novinarskom domu. Uspješna privatizacija javnih poduzeća devedesetih godina u Njemačkoj uspoređena je s procesom restrukturiranja i privatizacije u Hrvatskoj.

U raspravi su sudjelovali Hans Reckers, član Izvršnog odbora Deutsche Bundesbank od 2002. do 2009. i državni tajnik za gospodarstvo i tehnologiju pokrajine Berlin od 2015. do 2016. godine, ekonomski analitičar Velimir Šonje, te direktorica Ekonomskog instituta Maruška Vizek.

'Iznimno je važno privatizirati javne kompanije zbog inovacija i investicija koje privatno vlasništvo donosi', rekao je Reckers.

Vizek smatra da upravljanje u svim javnim kompanijama mora biti profesionalizirano, pri čemu nema nikakvog razloga da država zadrži vlasništvo nad kompanijama koje nisu od strateškog značaja za Hrvatsku.

Velimir Šonje podržao je privatizaciju većine poduzeća u državnom vlasništvu, a istaknuo je kako su depolitizacija i profesionalizacija upravljanja apsolutno nužni za sve tvrtke u državnom vlasništvu.