PREUZIMANJE BURZE

Nema konkretnih pregovora

10.02.2009 u 08:30

Bionic
Reading

Nadzorni odbor Zagrebačke burze oglasio se priopćenjem u kojem navodi da trenutno nema nikakvih konkretnih pregovora o preuzimanju burze s Upravom i Nadzornim odborom društva

Napominju da je u posljednjih nekoliko tjedana povećana pažnje javnosti i medija glede javno iskazanih interesa čelnika Bečke i Varšavske burze za hrvatsko tržište kapitala i intenzivniju suradnju sa Zagrebačkom burzom sve do zanimanja za sudjelovanje u njenoj dioničkoj strukturi.

Nadzorni odbor iskazuje zadovoljstvo što je Zagrebačka burza prepoznata kao zanimljiva kompanija koja je privukla pažnju većih regionalnih burzi.

Nadzorni odbor drži da je najvažnije da se cijeli proces, ako uopće do njega dođe, odvija transparentno i u skladu s najvišim standardima struke te da bi prilikom eventualnog izbora partnera trebalo prednost dati onome tko će nastaviti s daljnjim unapređenjem i razvojem djelatnosti Zagrebačke burze i hrvatskog tržišta kapitala.

U trenutku iskaza interesa za kupnju organi Zagrebačke burze donijet će odluke u skladu sa zakonom

Oko preuzimanja Zagrebačke burze oglasila se i Hanfa, koja na svojim web stranicama navodi da 'ne prodaje Zagrebačku burzu, premda je sudionik procesa prodaje u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, obzirom da daje suglasnost na stjecanje udjela'.

'Privatni odnosi među dioničarima Burze ne smiju narušavati dnevno funkcioniranje Burze kao javnog servisa. Ako je bilo ili ako postoje povrede primjene Zakona i važećih Pravila Burze, Agencija će poduzeti sve mjere koje su joj na raspolaganju kako bi se omogućilo nesmetano trgovanje, bez povlaštenog pristupa članova Burze trgovinskoj platformi', navodi se u priopćenju Hanfe.