TAKO JE GOVORIO MILOŠEVIĆ

'Nekretnine su naš najveći nacionalni resurs'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik Vlade za investicije, ovih dana zvijezda zbog imovinske kartice krcate desecima nekretnina, rijetko istupa u javnosti. Zato vam predstavljamo njegov intrigantan nastup iz 2009, koji je uostalom javnosti ponuđen i na stranicama njegove tvrtke, gdje kao poduzetnik i lider HUP-a govori o tome kako dovesti investitore i afirmirati stanogradnju, a između ostalog poziva i državu da pomogne graditeljima stanova. Dvije godine kasnije, on je, eto, postao dio tog državnog aparata... Hoće li, dakle, pomoći i grani iz koje dolazi i čije plodove je već i prezentirao u svojoj imovinskoj kartici?

Kako se potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević u sadašnjosti kloni novinara i gotovo ne daje izjave, zanimljivo je makar poslušati njegova gospodarska promišljanja iz prošlosti, i to o nekretninama kao jednom od najvažnijih nacionalnih resursa, upotpunjena zazivanjem intervencije države kako bi se pomoglo investitorima i graditeljima u nekad propulzivnoj, danas gotovo zamrznutoj stanogradnji. S obzirom na to da je u međuvremenu postao drugi čovjek Vlade, možda pomogne Miloševiću kao poduzetniku, investitoru u stanogradnji, baš modelom koji je predlagao prije dvije godine.

Gostujući 2009. godine u HTV-ovoj emisiji 'Hrvatska uživo' u ulozi predsjednika nadzornog odbora HUP-a, na prilično opširnu temuTreba li Hrvatska prodavati svoja nacionalna bogatstva?, Milošević je primijetio da su, osim šuma i voda, upravo nekretnine jedan od najvažnijih nacionalnih resursa.

Na pitanje voditelja Petra Vlahova:'Kako vidite razvoj za investitore u Hrvatskoj, recimo u stanogradnji?', gledatelji ostaju uskraćeni za detalj da je čelnik HUP-a Milošević istovremeno i investitor u stanogradnji. Poznavateljima prilika zato će se zgodna učiniti njegova teza da u Hrvatskoj, srećom, cijene nekretnina nisu bile prenapuhane. 'U odnosu na druge tranzicijske zemlje, mi smo u prednosti jer nismo imali balon u nekretninama kao neke druge zemlje. Bankarski sustav i kuna su stabilni, što investitore čini relativno sigurnima', zadovoljan je stanjem u jednoj od svojih raznovrsnih branši.

Voditelj zatim pitanje: 'Što bi Vlada mogla učiniti da pomogne investitorima, recimo u stanogradnji?' ne upućuje Miloševiću, nego drugom sugovorniku Zoranu Kovaču, kojeg na telopu potpisuju kao direktora Sigma centra. Milošević njemu nije samo kolega u TV studiju, nego, što gledatelji opet ne znaju, i u stvarnom životu - vlasnik je eto baš tvrtke u kojoj Kovač sjedi kao direktor. Iako je Kovač, dobro percipirajući budućnost, primijetio da je bolje da na pitanje o Vladinoj pomoći odgovori kolega Milošević, ipak se požalio na nedostatak pozitivnog naboja u medijima, koji ljude, baš kao i činjenica da ostaju bez posla, odvraća od kupnje stanova. 'Čeka se stalno neki pad cijena, ali kao što je kolega Milošević rekao, mi nismo imali taj nekretninski balon, prenapuhane cijene', komentirao je Kovač, direktor i zajedno s Miloševićem suvlasnik Sigma centra, tvrtke koja je na nekadašnjoj lokaciji tvornice Pastor sagradila stambeno naselje.

Emisija je nakratko skrenula na temu lova, i kupnju lovišta, no nakon razgovora s čovjekom u zelenom prsluku i opservacije analitičara Branimira Lokina o opasnosti rasprodaje obiteljske srebrnine, Vlahov daje još jednu priliku Miloševiću da podcrta kako bi Vlada mogla pomoći u stanogradnji i nekretninama.

Današnji potpredsjednik Vlade već je tada imao viziju plana državne pomoći stanogradnji, pa će biti zanimljivo hoće li ga sada pokušati provesti i u djelo: 'Neke su zemlje smanjile PDV, čime su tržište stanova učinile likvidnijima, druge su što je prilično pametno izdavale državna jamstva kod kupnje stanova za mlade obitelji, kako bi se banke osjećale sigurnijima. Mi zasad nismo ništa učinili', detektirao je problem Milošević.

Kraću verziju videa možete pogledati ispod, a cijelu snimku iz emisije 'Hrvatska uživo' s Miloševićevim promišljanjem o nekretninama kao jednom od najvažnijih nacionalnih resursa možete pogledati na web stranicama Sigma centra.

'Hrvatska uživo' 2009.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi