OROČENJE ZA NAJMLAĐE

Nekad je bila najisplativija, sad nestaje iz banaka. Provjerili smo kakva je ponuda dječje štednje

23.11.2023 u 06:29

Bionic
Reading

Dječja štednja nekad je bila najisplativiji oblik oročenja u banci. No u razdoblju jeftinog novca i ovaj vid štednje zahvatile su 'nulte' kamate, a mnoge banke čak su je izbacile iz svoje ponude. Istražili smo što djeci i njihovim roditeljima trenutno nude vodeće hrvatske banke

Štedni račun ili oročeni depozit možete ugovoriti u ime svog djeteta kao zakonski zastupnik, uz predočenje njegova rodnog lista. Uz ugovor o štednji banka će vam obično izdati karticu koja služi za podizanje gotovine.

Dječja štednja je najčešće otvoreni oblik štednje, što znači da sami određujete iznos, dinamiku i način uplate sredstava.

Ušteđenim novcem može raspolagati roditelj koji je ugovorio štednju do ugovorenog roka, a najčešće je to do punoljetnosti djeteta. Nakon toga ušteđevina pripada djetetu.

U razdoblju štednje ušteđena sredstva mogu se koristiti isključivo za potrebe djeteta u vidu liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe.

Roditelji mogu, u razdoblju od jednog kalendarskog mjeseca, raspolagati sredstvima maloljetnika u iznosu koji ne prelazi 1327,23 eura bez odobrenje suda u izvanparničnom postupku.

Iznosi koji prelaze 1327,23 eura smatraju se vrjednijom imovinom djeteta te je za njihovo raspolaganje jednom roditelju potrebna pisana suglasnost drugog roditelja, ovjerena kod javnog bilježnika, te odobrenje suda u izvanparničnom postupku.

Prema informativnoj listi HNB-a, dječju štednju trenutno u svojoj ponudi ima samo osam hrvatskih banaka, pri čemu samo neke od njih takav vid štednje stimuliraju višim kamatnim stopama i drugim pogodnostima.

Erste banka nudi oročenu dječju štednju Medo Štedo u eurima i dolarima uz mogućnost dodatnih uplata. Minimalni rok oročenja je šest mjeseci, a kamatna stopa je fiksna i iznosi 1,50 posto. Istekom oročenja isplaćuje se premija na ostvarenu kamatu od pet do 25 posto, ovisno o roku oročenja.

OTP banka u ponudi ima dječju štednju s mjesečnim uplatama na račun uz stimulativnu kamatnu stopu. Iznos mjesečne uplate izabirete sami, a rokovi oročenja su od tri do 60 mjeseci. Kamatna stopa ovisi o zbroju ugovorenih mjesečnih uplata (ciljanom iznosu) u razdoblju oročenja, kao i ugovorenom roku oročenja.

Istarska kreditna banka djeci do 16. godine omogućuje otvorenu štednju Psić Šoldić s trenutno najpovoljnijim kamatnim stopama na tržištu. Za oročenje na rok od šest do 12 mjeseci godišnja kamatna stopa iznosi 2,70 posto, a na rok od 12 mjeseci i duže 2,30 posto.

Banka Kovanica u ponudi ima dječju štednju Klinko, prilagođenu mogućnostima svih roditelja koji žele štedjeti za svoje dijete i starijoj djeci koja žele na sigurnom mjestu pohraniti svoju prvu ušteđevinu. Željeni iznos štednje uplaćuje se slobodnom dinamikom za vrijeme trajanja ugovora. Kamatne stope ovise o rokovima oročenja, a kreću se od 1,35 do 1,75 posto. Za oročenja na 12 i 24 mjeseca su fiksne, a promjenjive za duže rokove.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Podravska banka za djecu do 14 godina ima na raspolaganju štednju Mravac. Riječ je o vrsti kumulativne štednje koja se temelji na višekratnim uplatama na račun tijekom trajanja oročenja.

Dječju štednju u ponudi imaju i Agram, Imex te Karlovačka banka, uz znatno niže kamatne stope nego kod ostalih banaka.