EKONOMISTI O PRIVATIZACIJI

'Ne znam niti jednu vladu na svijetu, osim hrvatske, koja ima tvornicu juhe'

12.05.2016 u 16:15

Bionic
Reading

Htjeli mi to ili ne, prodaja tvrtki je nužna i naša obaveza prema Bruxellesu. Rasprava o tome u javnosti je dobrodošla, ali temeljena na argumentima, a ne na floskulama. Sukus je to razmišljanja ekonomista Damira Novotnyja i Josipa Budimira, gospodarskog stratega HSLS-a

Novotny upozorava kako je deficit javnog sektora i javni dug toliko visok da Vlada nema velikog izbora.

'Ona će morati početi prodavati udjele u tvrtkama kako bi smanjila te dugove. Mi smo se obvezali ove godine prikupiti 500 milijuna eura privatizacijskih prihoda. Možemo o tome diskutirati od nemila do nedraga, ali to se mora učiniti. U suprotnom javni dug će otići nekontrolirano preko 90 posto BDP-a, kamate će biti još više za kredite, troškovi će biti veći za državu i privatni sektor', rekao je za tportal Novotny.

Podsjeća kako je Vlada prihvatila ugovore u proceduri prekomjernog deficita i mora ih ispuniti bez obzira na unutrašnje političke nesuglasice.

Najveći otpor u javnosti je oko privatizacije Podravke i ACI-a koje se nazivaju našim strateškim kompanijama.

'Podravka je mit. Ona uopće nije prehrambena već više kemijska industrija. Godinama je bila predmet političke manipulacije lokalnih političara iz svih stranaka što je kočilo njezin razvoj. Ne znam po čemu bi ona bila strateška kompanija. U svojoj glavnoj proizvodnji Vegete i juha uopće ne koristi domaće sirovine. Ne znam ni jednu Vladu na svijetu koja ima tvornicu juhe', naglasio je Novotny dodajući kako ništa strateško ne vidi ni u ACI-ju.

HSLS-ovac Josip Budimir ističe kako se nekoj kompaniji može dati strateški značaj tek kad država ima strategiju razvoja gospodarstva. U slučaju Hrvatske takvog dokumenta nema.

'Samo što se nekome sviđa da država bude vlasnik nečeg nije argument. Jasno mi je da država mora kontrolirati poduzeća koja se bave infrastrukturom, ali nije mi jasno zbog čega bi država trebala imati vlasničke udjele u drugim biznisima. Shvaćam nezadovoljstvo dijela javnosti jer se odluke donose brzo, bez rasprave. Rasprava je nužna, ali s pravim argumentima, a ne floskulama', rekao je za tportal Budimir.