muke po zejtinu

Znate li kakvo je to ulje lampante koji trgovci uvaljuju pod ekstra djevičansko maslinovo? Nije za ljudsku prehranu!

20.09.2022 u 14:53

Bionic
Reading

Trgovačko društvo Orgula iz Splita pokupilo je kaznu od 15.000 kuna, uz što je direktor tvrtke kažnjen s još 4500 kuna, zato što su na tržište stavili artikl koji nije bio u skladu s onim što je pisalo na deklaraciji, presudio je Općinski sud u Koprivnici

Inspekcija je otkrila da je početkom travnja u supermarketu Plodina u Koprivnici na policama pronađen proizvod koji se deklarira kao ekstra djevičansko maslinovo ulje oznake 'Tradicija' od jedne litre.

Nakon što je uzet uzorak ulja i provedena analiza zaključeno je da uzorak nema veze s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, već je poljoprivredni inspektor potvrdio da je riječ o ulju 'lampante' koje nije u kategoriji djevičanskog maslinovog ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, TOP kategorija maslinova ulja ne bi smjelo imati više od 0,8 grama masnih kiselina na 100 grama ulja te mora imati besprijekoran miris i okus te prikladnu gorkost i pikantnost. Čovjek na ekstra djevičansko maslinovo ulje ne smije djelovati temperaturom ili bilo kojim drugim postupkom osim mehaničkog izvlačenja ulja iz ploda.

Od kombinacije ekstra djevičanskog i rafiniranog maslinovog ulja dobiva se djevičansko maslinovo ulje koje je kategorija niže te ima umjereniji intenzitet ukusa i pikantnosti i koncentraciju od najviše dva grama slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja

  • +3
Berba maslina Izvor: Profimedia / Autor: Anna Omelchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Najniža klasa ulja koje se dobiva iz maslina je ulje 'lampante', koje se nekoć koristilo gorivo za razne svjetiljke čemu i duguje svoj naziv. Riječ je o ulju koje ima po više od dva grama slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja i koje nije za ljudsku prehranu ako ga se prethodno ne rafinira. Ulje lampante dobiva se i branjem maslina koje su pale na tlo ili su bolesne i trule, no i ono se da rafinirati te se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Inače, maslinovo ulje gubi na kvaliteti kad se beru prezrele masline, kad su masline bolesti ili pod napadom maslininih muha te ako se predugo i loše skladište nakon berbe.