ŠTO NE TREBATE PLATITI

Ne dajte odvjetnicima da vas prevare kod ovrhe

23.11.2012 u 16:35

Bionic
Reading

Odvjetnici često nabijaju troškove ovrhe stavljajući u obračun i one aktivnosti koje nisu napravili. Jedna od njih je 'pribava klauzule pravomoćnosti i ovršnosti', odvjetnici je naplaćuju 350 kuna, koja se pojavljuje u ovrhama na temelju vjerodostojne isprave. Riječ je o ovrhama zbog neplaćanja RTV pretplate, struje, vode, mobitela i sličnog

Nela Kovačević, voditeljica splitskog Savjetovališta za zaštitu potrošača, objasnila je u Potrošačkom kodu HTV-a o čemu se tu točno radi.

'Nakon što završi ovršni postupak, odvjetnici moraju kod javnog bilježnika dobiti klauzulu pravomoćnosti. Ali ako je obveza već plaćena prilikom zaprimanja ovrhe ili ako se ovršni postupak nastavlja pred sudom, tad ta klauzula nije potrebna. Bez obzira na to, odvjetnici to u pravilu naplaćuju', rekla je Kovačević.

Upozorava kako su troškovi ovrhe i dalje visoki, bez obzira na izmjenu ovršnog zakona jer su odvjetnici od toga napravili biznis.

'Ako se slijedi zakonom propisan ovršni postupak onda se takve stvari ne bi treba događati. Ekstra trošak nastaje jer se ugrađuju elementi koji nisu potrebni', ustvrdila je Kovačević dodajući kako u novom ovršnom zakonu ne stoji niti jedna odredba koja to odvjetnicima dopušta ili brani