tržište kapitala

Nastavljaju se prodajni pritisci na Zagrebačkoj burzi

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Domaće tržište kapitala je tjedan otvorilo u crvenom teritoriju, gdje su se prodajni pritisci s globalnih burzi prelile na domaće tržište kapitala. Indeks CROBEX je pao 0,8 posto, što je njegov treći uzastopni dan u crvenom, te je u zadnjih šest trgovinskih dana čak pet dana zaključio na nižoj razini nego dan ranije.

Uži indeks CROBEX10 je upisao čak i nešto snažniji pad od oko 0,9 posto, dok je sektorske gubitnike predvodio indeks prehrambenog sektora također sa 0,9 posto minusa. Likvidnost je nešto ojačala u odnosu na prosjek zadnja dva tjedna, te je protrgovano oko 8,1 milijun kuna, u usporedbi sa 6,8 milijuna kuna koliki je bio dvotjedni prosjek.

U fokusu su i dalje bili hotelijeri, uz nastavak pada cijena, pri čemu je dionica Valamar Riviere na 1,6 milijuna kuna prometa upisala pad cijene od 2,3 posto, a slijedi dionica Arena Hospitality Groupa sa 1,6 milijuna kuna prometa uz minus od 0,7 posto. Dionice turističkog sektora su reagirale na vijesti o novim ograničenjima putovanja unutar EU vezanim za suzbijanje koronavirusa.

Među milijunaše se ugurala još samo dionica Končara koja je stagnirala cijenom pri 1,3 milijuna kuna prometa. Gubitnik dana je dionica FTB Turizma koja je potonula 8,2 posto, a slijedi dionica AD Plastika sa minusom od 3 posto. Na strani dobitnika izdvajaju se dionice Spačve sa skokom od 23 posto, ali na skromnom prometu od 3 tisuće kuna, dok od likvidnijih možemo istaknuti dionice Tankerske Next Generation i Optime Telekoma koje su skočile 4,3 posto i 3,3 posto.

Dobitnik dana Spačva +22,94% 41,80

Gubitnik dana FTB Turizam -8,16% 1350,00

CROBEX -0,79% 1.779,19

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!