ZAGREBAČKA BURZA

Nastavak niske likvidnosti, glavni dobitnici Viktor Lenac i Varteks

Bionic
Reading

Usporeno trgovanje od prošlog tjedna se nastavilo i u ponedjeljak na domaćem tržištu kapitala. Indeksi su zaključili u crvenom uz tek minimalne pomake, a likvidnost se zadržala na vrlo niskim razinama

Indeks CROBEX je kliznuo 0,01 posto na 1.734,3 bodova, produživši tako svoju negativnu seriju na tri uzastopna dana, dok je uži indeks CROBEX10 oslabio 0,1 posto. Među sektorskim indeksima gubitnike su predvodili indeksi turističkog i građevinskog sektora, pri čemu su oba izgubila 0,6 posto na vrijednosti, dok je najviše profitirao indeks sektora industrije, i to s rastom od 3 posto.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Ukupno je protrgovano svega 3,3 milijuna kuna, a samo je jedno izdanje uspjelo prikupiti više od pola milijuna kuna prometa. Najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma, koje su na prometu od 627 tisuća kuna zaključile nepromijenjeno na 149,50 kuna. Nešto aktivnije su bile i dionice Arena Hospitality Grupe, s prometom od 456 tisuća kuna te nepromijenjenom cijenom, a slijede ih povlaštene dionice Adrisa, čija je cijena oslabila 0,7 posto na prometu od 409 tisuća kuna.

Od aktivnijih izdanja, najveći pad cijena su ostvarile dionice Čakovečkih mlinova, koje su izgubile 3,4 posto na vrijednosti, a loš dan su imale i dionice hotelijera Hotela Tučepi i Hotela Maestral, čije su cijene oslabile 3,2 posto i 2,6 posto.

S druge strane, dionice Brodogradilišta Viktor Lenac i Varteksa su uzletjele 9,3 posto, dok su dionice Optima Telekoma ojačale 2,3 posto.

Dobitnik dana:  Brodogradilište Viktor Lenac  +9,32%  6,45 kuna

Gubitnik dana:   Čakovečki mlinovi  -3,36%    4.600,00 kuna

CROBEX:  -0,01%  1.734,34 bodova

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.