primorac otkrio

'Narodna obveznica' u prvom kvartalu, rok dospijeća dvije godine

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2023 12:14
  • Objavljeno 01.02.2023 u 12:14
Ministar financija Marko Primorac

Ministar financija Marko Primorac

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da se izdanje narodne obveznice svakako planira u prvom kvartalu ove godine, rok dospijeća obveznice bi joj bio dvije godine, pri čemu bi kamatna stopa, to jest "kupon", u "svakom slučaju" bila veća od tri posto.

"No to će ovisiti o uvjetima na tržištu u trenutku kada se budemo zaduživali", izjavio je Primorac na marginama konferencije Svjetske banke o podizanju dugoročnog rasta i produktivnosti Hrvatske.

Primorac je rekao da se nalazimo u vremenima gdje kamatne stope na kredite građana rastu, kamatne stope na depozite su i dalje niske, dok su likvidnost bankovnog sustava i štednja poprilično visoke, pri čemu je u tom sustavu po niskim kamatnim stopama deponirano više od 35 milijardi eura.

"U toj situaciji smo odlučili iskoristiti priliku i dati prije svega mogućnost i građanima da sudjeluju u izdanju obveznice, ne samo da ostvare određeni značajniji prinos na svoju štednju, nego i općenito s ciljem aktivnijeg uključivanja građana u ove procese", izjavio je Primorac, apostrofirajući da se na taj način između ostalog želi i oživjeti tržište kapitala te povećati financijska pismenost.

Izdavanje takve obveznice, koje podrazumijeva participaciju građana u primarnoj emisiji obveznica, zahtjeva i dosta tehničkih predradnji, a niz okolnosti se razjašnjava i s Hanfom, HNB-om, kao i dionicima koji će potencijalno tu sudjelovati, uključujući i komercijalne banke.

Cilj kraćeg roka dospijeća, rekao je Primorac, jest da građanima zaduživanje odnosno ulaganje njihove štednje bude prihvatljivo, pri čemu će im se pojasniti o kakvom instrumentu jer riječ te koje su mu prednosti i ograničenja.

Pritom, cilj je da građani koji kupe obveznicu je drže do dospijeća.

  • +5
  • +2

Marko Primorac

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

"U toj situaciji je i rizik za građane najmanji, odnosno izvjesnost ostvarivanja obećanih prinosa je najveća", rekao je Primorac, istaknuvši da se potencijalni rizik odnosi isključivo na situaciju u kojoj bi netko prije roka dospijeća želio prodavati obveznicu na tržištu.

Pojasnio je i da ovo izdanje obveznice neće biti namijenjeno isključivo građanima, u kontekstu i toga da se ovakva mogućnost koristi po prvi puta. Tako će obveznica biti otvorena svima, no građani će imati prednost, a sve što eventualno ostane neupisano s njihove strane upisat će institucionalni investitori, rekao je ministar financija.

"Potakne li ova mjera rast kamata na depozite, to će biti za nas jako dobro, to je nešto što želimo i potaknuti na neki način. To je korisno", odgovorio je Primorac na pitanje novinara o potencijalnom "domino" efektu ovakvog izdanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!