kreditiranje države

[ANKETA] Dolaze nam narodne obveznice, ministar konačno otkrio detalje. Hoćete li ih kupiti?

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 01.02.2023 11:22
  • Objavljeno 01.02.2023 u 11:22
tportal

Izvor: Cropix / Profimedia / Autor: Ranko Suvar / Cropix; Nangka Press / AFP / Profimedia;

Čini se da će stara ideja konačno zaživjeti. Ministar financija Marko Primorac krenuo je u pripremu izdanja narodnih obveznica, a zeleno svjetlo dali su i HDZ-ovi koalicijski partneri. Model prema kojem bi država svoje obveznice, umjesto bankama i mirovinskim fondovima, ponudila izravno građanima, najavljivao je još prije 11 godina Slavko Linić

Narodne, domoljubne ili projektne obveznice stari su koncept koji se u povijesti često koristio u krizama ili ratnom stanju. Primorac je u rujnu prošle godine prvi put najavio mogućnost njihova izdavanja, a sad, četiri mjeseca poslije, krenulo se u realizaciju. Prema njegovim riječima, izdanje će biti na dvije godine s kamatom višom od tri posto.

Novi model naravno ima podršku premijera Andreja Plenkovića.

'Nudi se na ovaj način mogućnost hrvatskim građanima da svoju štednju, koja bi inače bila u komercijalnim bankama, plasiraju u sredstva kroz kupnju ovih obveznica i to na kraći rok i s većom kamatnom stopom nego što bi to bilo da drže svoju štednju u komercijalnim bankama', izjavio je Plenković.

Građani u bankama trenutačno drže oko 35 milijardi eura, uglavnom uz jako niske kamate, ispod 0,5 posto. Narodne obveznice nude mogućnost za bitno veću zaradu.

Ekonomisti pozdravljaju novi model.

'To je definitivno inicijativa koju bi trebalo podržati, da se na ovaj način uputi, usudila bih se reći i educira, građane da postoje neki drugi oblici štednje koji se ne svode na štednju u bankama i ulaganje u nekretnine', istaknula je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb.

Njezin kolega Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, smatra da su narodne obveznice za financiranje države dobro rješenje i za državu i za građane te da je to trebalo i prije napraviti.

'Naši građani imaju dosta velik iznos štednje koji stoji na računima. Prije smo se u velikoj mjeri zaduživali u inozemstvu, a kamata je, odnosno prihod od tih obveznica, išla u inozemstvo', rekao je Jurčić.

  • +7
  • +4

Marko Primorac

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!