tržište

Napetost u odnosima Rusije i Zapada podigla cijene nafte prema 95 dolara

16.02.2022 u 17:23

Bionic
Reading

Cijene nafte ponovo su u srijedu porasle prema 95 dolara, poduprte kontinuirano visokim napetostima između Zapada i Rusije zbog Ukrajine i prijetnje sankcijama Moskvi koje bi mogle obuhvatiti i rusku naftu.

Cijena barela na londonskom je tržištu poskupjela 1,53 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 94,81 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3,2 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,31 dolar višoj cijeni, od 93,21 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3,39 dolara.

Trgovce je jučer umirila najava Moskve da će dio postrojbi koje se nalaze u blizini granice s Ukrajinom vratiti u baze, budući da se činilo da se stišala napetost u odnosima Rusije i Zapada, što bi značilo i manje šanse da će Zapad kazniti Rusiju sankcijama, možda i na naftu.

Zapad je Moskvi zaprijetio sankcijama u slučaju da napadne Ukrajinu, tvrdeći da je u blizini granice sa susjednom zemljom nagomilala oko 100 tisuća vojnika. Rusija tvrdnje o napadu opovrgava i optužuje Zapad da potpiruje histeriju.

Zabrinutost je iznova potpirio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg današnjom izjavom da savez nije vidio dokaze o deeskalaciji i da Rusija nastavlja gomilati oružane snage.

Ukrajina je pak u utorak objavila da su njezino ministarstvo obrane i dvije banke bile meta kibernetičkog napada, sugerirajući da je za incident kriva Rusija.

"Rizik prave invazije malo se smanjio, no malo je vjerojatno da ćemo izaći iz sadašnjeg statusa quo", zaključio je Bjarne Schieldrop iz SEB-a sa sjedištem u Oslu.

Eventualne zapadne sankcije na rusku naftu zadale bi težak udarak ionako tijesnoj opskrbi, koju pritišće i snažna potražnja u razdoblju oporavka gospodarstva od pandemijske krize.

Tako je izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo da su zalihe sirove nafte, benzina i derivata pale u prošlom tjednu, prema tržišnim izvorima.

Ministarstvo energetike objavit će podatke tokom dana, a analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,5 do 1,6 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 94,73 dolara, što znači da je bio 44 centa jeftiniji nego prethodnog dana.