opet rast

Cijene nafte najviše od 2014.: 'Svi žele osigurati dovoljno nafte... ako dođe do invazije i znate da slijede sankcije protiv Rusije'

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.02.2022 10:49
  • Objavljeno 14.02.2022 u 07:34
tportal

Izvor: EPA / Autor: NATALIA KOLESNIKOVA/POOL

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, osmoga zaredom, što je posljedica napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine i procjena o rastu potražnje u ovoj godini na rekordne razine

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 1,25 posto, na 94,44 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,85 posto, na 93,10 dolar.

Nove najviše razine cijena nafte od kraja 2014. godine ponajviše su posljedica skoka cijena u petak za tri posto, nakon što je Bijela kuća poručila da Rusija sada ima dovoljno vojnika da izvede veliku vojnu operaciju na Ukrajinu, da bi napad mogao uslijediti bilo koji dan i da bi svi Amerikanci trebali napustiti Ukrajinu u roku od 24 do 48 sati.

To je izazvalo strahovanja trgovaca od poremećaja u opskrbi Europe energentima iz Rusije.

Svi žele osigurati dovoljno nafte... ako dođe do invazije i znate da slijede sankcije protiv Rusije, koje bi mogle rezultirati poremećajem opskrbe plinom i naftom, kazao je u petak Andrew Lipow, predsjednik u tvrtki Lipow Oil Associates.

Podršku cijenama pružila je dan prije i Međunarodna agencija za energiju (IEA) te je povećala procjenu potražnje za naftom u ovoj godini za 800.000 barela dnevno, pa sada očekuje da će porasti za 3,2 milijuna barela dnevno i dosegnuti rekordnih 100,6 milijuna barela dnevno.

Ocjena IEA-e o nedostatnoj ponudi nadovezala se na upozorenje OPEC-a da bi svjetska potražnja za naftom u ovoj godini mogla rasti još snažnije, s obzirom na snažan oporavak gospodarstava od koronakrize.

No IEA je poručila i da bi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati većom proizvodnjom mogli smiriti nestabilna tržišta.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici proizvodili su u siječnju 900.000 barela dnevno manje nego što su zacrtali, naglasila je IEA, a Saudijska Arabija i UAE imaju najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta i mogli bi ublažiti pritisak na rezerve.

Upravo su smanjene globalne rezerve nafte jedan od čimbenika koji podižu cijene prema 100 dolara, potičući inflaciju u cijelom svijetu, naglasila je IEA.

Premda su porasle osam tjedana zaredom, rast cijena nafte posljednjih tjedana se usporava jer bi se ubuduće rast gospodarstava mogao usporiti.

Naime, kako je u SAD-u inflacija dosegnula 7,5 posto, najvišu razinu u 40 godina, američka središnja banka uskoro će povećati ključne kamatne stope, i to agresivnije nego što se očekivalo.

A to bi moglo usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i potražnju za naftom.

Podaci o inflaciji u SAD-u vjerojatno pojačavaju pritisak na Fed da agresivnije podiže kamatne stope. Takve procjene donekle su ograničile tržišta nafte, rekao je Warren Patterson iz ING-a.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, od početka ove godine cijene nafte skočile su više od 20 posto.

Neki analitičari smatraju da će zbog jačanja potražnje, a nedovoljne ponude, cijena barela uskoro dosegnuti razinu od 100 dolara.

Drugi pak drže da bi uskoro mogao biti prekinut trend rasta cijena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!