nova ljevica

Rada Borić u Nedjeljom u 2: Plenković je politički pasivist, a Raspudić je nespretno interpetirao vlastitu suprugu

31.05.2020 u 14:04

Bionic
Reading

Gošća emisije Nedjeljom u 2 je Rada Borić iz Nove ljevice koja s platformom Možemo! nastupa na predstojećim parlamentarnim izborima. Milanu Bandiću ozbiljno su pomrsili račune u Gradskoj skupštini. Hoće li im to uspjeti i na nacionalnoj razini?

Kaže da je platforma Možemo! lijevo-zelena.' Plenković je politički pasivist za razliku od nas koje naziva političkim aktivistima', kazala je Borić.

Najavila je da platforma izlazi u deset izbornih jedinica na izbore, ne samo u Zagrebu.

  • +5
Zagreb: Zajednička konferencija za medije nekoliko stranaka o lošem upravljanju gradom Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Na pitanje kako joj je bilo dok je sudjelovala u emisiji Peti dan zajedno s Marijom Selak i Ninom Rapudićem, kaže da u Hrvatskoj nedostaje pluralizma te da su oni zajedno s Borisom Jokićem koji je također bio panelist u Petom danu, znali popiti i pivo bez obzira na razlike.

Na pitanje kako komentira buru u javnosti nastalu nakon što je Nino Raspudić koji na izbore ide na listi Mosta, u prošloj emisiji Nedjeljom u 2 kritizirao činjenicu da mediji objavljuju fotografije njegove supruge Marije Selak Rapudić u visokoj trudnoći, odgovorila je: 'On je nespretno interpetirao vlastitu suprugu'.

Na izbore izlaze s nekoliko stvari: Tko će konrtolirati sredstva koja će Zagreb dobiti od EU-a i 'lex Zagreb', potom gospodarski dio s naglaskom na ekonomsku pravdu. 'Suverenisti misle da se nacionalni interesi štite žicom na granici. Mi mislimo da se štite recimo zelenom javnom nabavom', pojasnila je.

'Koliko ljudi živi ispod granice siromaštva. Koliko umirovljenika živi ispod te granice', istaknula je. 'Mi nismo imali prilike napravit drugačiju vrstu redistribucije. Što s porezima? Ako imamo 500 parafiskalnih nameta, važno je da firme koje reinvestiraju dobit', kazala je. One koji ne mogu dokazati podrijetlo imovine, treba ih se oporezati 80-90 posto, smatra.

I ona smatra da treba smanjiti broj jedinica lokalne samouprave.U prvoj izbornoj jedinici u borbu s Andrejem Plenkovićem i Davorom Bernardićem ide Tomislav Tomašević s njihove liste. Kaže da su oni postali prava oporba. 'Sjednice skupštine danas traju po tri dana. Nekoć su svi dizali rukice i u četiri idu doma', istaknula je.

Na pitanje tko im može biti koalicijski partner, kaže da je žalosno da se uvijek vraćamo na svjetonazorske prijepore. Naravno da se zna što zagovara ljevica i što desnica.

'HDZ je imao 30 godina vremena da Zagreb i Hrvatska izgledaju bolje', odgovorila je na pitanje bi li koalirala s HDZ-om da se obavezuju da će provesti u djelo sve njihove zahtjeve.

Kazala je da je i ona braniteljica i to braniteljica ljudskih prava. Dodaje da nisu svi branitelji isti, ona ih zove veteranima.

Na pitanje o neradnoj nedjelji, odgovorila je: Stvari nikada nisu crno-bijele niti crvene i crne. Istaknula je da su u koronakrizi na prvoj liniji obrane bile žene. 'Mi smo generalno da se ne radi nedjeljom. Crkva to želi iz svojih razloga, mi iz svojih. Ako se radi nedjeljom to se mora plaćati sto posto više', istaknula je.

Što se tiče imena Trga maršala Tita tj. Trga Republike Hrvatske, kaže da to pitanje u ovom trenutku nije važno. Kaže da je Zlatko Hasanbegović nakon što je uspio promijeniti ime trgu, izgubio interesa za rad Skupštine. Dođe, prijavi se i ode, kaže Borić.