TRAŽe AVANSNO PLAĆANJe

Napeto između Agrokora i Coca-Cole: Ramljak srezao narudžbe

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 08.05.2017 19:31
  • Objavljeno 08.05.2017 u 19:29
Ante Ramljak, državni povjerenik za Agrokor

Ante Ramljak, državni povjerenik za Agrokor

Izvor: Pixsell / Autor: Auto

Odnosi između Agrokora i Coca-Cole vrlo su napeti, tvrde tportalovi izvori, a ilustriraju to poluprazne police i hladnjaci na prodajnim mjestima Tiska i Konzuma. Za probleme u odnosima pročulo se krajem prošle godine, kada je Coca-Cola izvršila pritisak na Agrokor uskrativši isporuku svojih proizvoda Konzumu u Bosni i Hercegovini

Coca-Cola se više ne može primjerice kupiti na većini kioska Tiska te oni kao alternativu nude vlastitu Sky Colu.

Coca-Cole i ostalih proizvoda zasad ima na policama Konzuma, no šef Agrokora Ante Ramljak naručuje minimalne količine nove robe jer od njega traže avansno plaćanje, tvrde tportalovi izvori. Rupe na policama krpaju se slaganjem većih količina Sky Cole i ostalih proizvoda koje puni Jamnica

Agrokor i Coca-Cola se tako drže u pat poziciji: Ramljak na zahtjeve za avansnim plaćanjem odgovara minimalnim narudžbama. To bi uskoro mogla biti uvertira u novu rundu problema za posrnuli Agrokor.

Naime prošli tjedan su Ramljak, ali i ministrica gospodarstva Martina Dalić, zavapili kako mu do lipnja treba nova kreditna linija da bi uspio operativno poslovati. S obzirom na to da je taj rok vrlo blizu, pitanje je tko će ovaj put kreditirati Agrokor i u kojim iznosima.

Police Konzuma bez Coca-Cole (snimljeno lani u Sarajevu)

Police Konzuma bez Coca-Cole (snimljeno lani u Sarajevu)

Izvor: tportal.hr / Autor: Čitatelj

Još je veće pitanje kako će Konzum zadržati ili privući nove kupce jer se sva prodajna mjesta ne opskrbljuju potrebnim količinama robe. S vremena na vrijeme pojave se i špekulacije da Coca-Cola pritišće Agrokor zato što od njega pokušava kupiti Jamnicu.

Međutim ovaj put nam u Agrokoru demantiraju da s Coca-Colom pregovaraju o prodaji te tvrtke, dok Coca-Cola poručuje da ne komentira glasine. Govori se da je za Jamnicu zagrijana i Atlantic grupa Emila Tedeschija, no i oni demantiraju da pregovaraju o njenom preuzimanju. 

Razgovori s njima, kao i sa svim drugim dobavljačima, i dalje nesmetano traju. Coca-Cola sada ne može preuzeti Jamnicu, kao što nitko ne može preuzimati tvrtke iz sastava Agrokora sve dok je na snazi Zakon o izvanrednoj upravi.

Osim toga, Jamnica, ali i ostale Agrokorove tvrtke toliko su opterećene jamstvima da ih nitko neće preuzimati dok se ne postigne nagodba.

Podsjetimo, u roku od godine dana (plus eventualno tri mjeseca više) Ante Ramljak mora završiti restrukturiranje Agrokora. Kraj tog procesa obilježit će postizanje nagodbe koju će potpisati povjerenik uz suglasnost vjerovničkog vijeća. Nakon što se nagodba postigne (ako se postigne) može krenuti prodaja dijelova Agrokora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!