KRAH VELIKE TROJKE

Nakon Vemila i HG Spota, propao i Technomax

Bionic
Reading

Nakon Vemila i HG Spota pokleknuo je i treći veliki trgovac potrošačke elektronike u hrvatskoj – Technomax. Nekoliko dobro upućenih izvora potvrdilo je za Poslovni dnevnik da je vlasnik Renoproma, tvrtke koja upravlja trgovinama Technomax, Miro Petravić, zatražio prije nekoliko dana stečaj tvrtke

Prije mjesec dana Petravić je javno potvrdio da je račun tvrtke u blokadi te da pokušava dogovoriti restrukturiranje s bankama i dobavljačima. Odlazak Renoproma u stečaj i službena je potvrda rasula koje vlada na tržištu potrošačke elektronike.

Sva tri najveća trgovca iz branše - Vemil, HG Spot i Renoprom - danas su ili u stečaju ili pred stečajem, a nisu jedine tvrtke iz branše koje čeka slična sudbina. Tako je vrata svojih trgovina zatvorio i Bossiz, centar mobilne telefonije, računala i AV tehnike čiji se prihod prije krize kretao oko 10 milijuna eura, a lani je pao na trećinu tog iznosa. Zlatko Borko, vlasnik Bossiza kaže da su morali zatvoriti trgovine jer ne mogu doći do novih obrtnih sredstava.

Da prostora za rast ima dokaz su pak novi igrači koji su iskoristili pad velikih sektorskih tvrtki, ali i onih koji su se svojom ponudom naslanjali na taj segment poput Peveca i Europatradea, a doživjeli su stečaj ili značajan pad prihoda.

Riječ je o tvrtkama poput Technomarketa, Linksa, E plusa, Konikoma i Chipoteke koji su lani imali najveći rast prometa prema podacima Fine. Naime, prihodi su im rasli barem dvoznamenkastim postocima od 13,7 posto koliko je prihod porastao Chipoteki do 180,5 posto koliko je lani skočio Technomarketu.

Po dobiti je pak u branši i dalje uvjerljivo najuspješniji Europatrade sa 2,9 milijuna eura neto dobiti u 2010. godini. Slijedi Eurotrade iz Rovinja sa 1,1 milijun eura dobiti, Makro Mikro 344.600 eura, Konikom 322.000 i Links sa 194.200 eura neto dobiti u 2010. godini.