splitski škver

Nakon što im je račun deblokiran iz Brodosplita tvrde da imaju popunjene kapacitete do 2027. godine

23.03.2023 u 16:56

Bionic
Reading

Predsjednica trgovačkog suda u Splitu Franka Buzov u četvrtak je potvrdila kako je ročište koje se trebalo u petak održati zbog prijedloga stečaja Brodosplita otkazano, jer je Brodosplit danas izašao iz blokade

Brodosplit je izašao iz blokade s obzirom da mu je žiro račun deblokiran, a to znači da je s današnjim danom postao sposoban za plaćanje, izjavila je Buzov.

"To je razlog zbog kojega je stečajni sudac obustavio prethodni postupak i otkazao ročište za sutra. Brodosplit je 9. ožujka bio blokiran za nešto manje od 24 milijuna eura i bio je 120 dana u blokadi", kazala je Buzov.

Izvijestila je i da je odbačena prijava u drugom postupku kojega je pokrenula Fina radi 120 dana neprekidne blokade u iznosu manjem od 24 milijuna eura, s obzirom da je stečajni dužnik sposoban za plaćanje i više ne postoje stečajni razlozi, a drugi pokrenut prošle godine je obustavljen.

"Na našem sudu više nema nikakvog postupka u vezi Brodosplita", dodala je i odgovarajući na novinarsko pitanje kazala da je mali broj stečajnih dužnika koji bi izašli iz blokade na takav način.

Dodala je da je sud o uplati izvijestio Brodosplit, ali je stečajni sudac sam prije održavanja ročišta i na dan donošenja odluke o prijedlogu za otvaranje stečaja izvršio uvid putem e-blokade i utvrdio je li žiro-račun stečajnog dužnika u blokadi.

"Koliko je meni poznato, već jučer se počela smanjivati blokada, kada je to počelo točno ne znam, ali danas je oko 13 sati dojavljeno da je račun deblokiran", izjavila je Buzov.

Oglasio se i Brodosplit, objaviši sudsko rješenje o obustavi postupka za utvrđivanje razloga za stečaj.

"Ne odustajemo od brodogradnje i radimo na normalizaciji poslovanja Brodosplita. Osigurali smo sredstava za redovno poslovanje, odblokirali račun, a time i otklonili razlog za pokretanje stečajnog postupka. Iz tog razloga je ročište za utvrđivanje stečajnih razloga sazvano za petak 24.03.2023. otkazano. Uskoro ćemo  osigurati financiranje projekata u tijeku koji su obustavljeni zbog više sile, odnosno posljedica rata u Ukrajini. Na žalost, u posljednjih godinu dana smo izgubili dva ugovora, ali imamo projekte u tijeku i ugovoren brod za Storyline, što popunjava naše kapacitete do 2027. godine", kažu u Brodosplitu.

Fina je podnijela​ ​prijedlog za stečaj Brodosplita ​koji je na sud stigao 10. ožujka, a objavljen je i na eOglasnoj ploči​, pa je za 24. ožujka u 10 sati ​bilo ​najavljeno ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečaja.

To je uslijedilo nakon što je Visoki trgovački sud (VTS) odbio žalbu vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka na odluku splitskog Trgovačkog suda o pokretanju novog predstečajnog postupka. VTS je dao za pravo sucu Ivanu Čuliću da nakon obustave postupka predstečajne nagodbe po službenoj dužnosti nastavi voditi postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečaja nad Brodosplitom.