ZADUŽIO SE KOD VTB-A

Izbjegnut stečaj: Debeljak osobnom zadužnicom deblokirao Brodosplit

23.03.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Brodosplit ipak ne ide u stečaj. Tvrtka je osigurala novac za redovno poslovanje i njezin račun je deblokiran, čime su nestali razlozi za pokretanje stečajnog postupka, a stoga je i otkazano ročište za utvrđivanje stečajnih razloga sazvano za petak 24. ožujka

Tu su informaciju za Jutarnji list potvrdili najprije iz Financijske agencije (Fina), a potom ju je potvrdio i Tomislav Debeljak, predsjednik uprave i vlasnik Brodosplita. 'Dao sam osobna jamstva i osobnu zadužnicu kako bi se osigurao novac za deblokadu računa, tako da mogu potvrditi da je povučena blokada. Time je otklonjen razloga za pokretanje stečaja Brodosplita', rekao je Debeljak za Jutarnji list.

'Činjenica je da gradnja broda traje dugo i da brodogradilište dobije novac i zaradi tek kada se brod isporuči. Do tada je potrebno osigurati financiranje gradnje broda. Hrvatska, nažalost, nema riješeno financiranje takvih dugoročnih projekta. Nema riješeno financiranje održivih projekata u brodogradnji, kao što imamo za turizam i poljoprivredu. Mi smo zbog toga bili primorani potražiti financijera na inozemnom tržištu', ustvrdio je.

Rekao je da su za financiranje gradnje ‘Janosiussa‘ imaliponude tri banke. Jedna je bila VTB, druga je bila Credit Suisse, a treća ponuda je bila ponuda Deutsche banke. 'Izabrali smo VTB jer je bila najpovoljnija, a da smo primjerice izabrali ponudu Credit Suisse tko zna što bi se danas događalo', rekao je Debeljak, piše Jutarnji list.

  • +5
Zaustavljena proizvodnja u Brodosplitu zbog blokade ruske banke Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Smatra da je ključno da država prepozna koja brodogradilišta mogu i rade pozitivne projekte, a kada ih prepozna, da se osigura praćenje tih projekta jer od njih država ima i najviše koristi.

'Znam da brodogradnja ima negativnu percepciju javnosti zbog gubitaka koji su stvarani prije našeg restrukturiranja, ali mi smo sve ove godine pozitivno poslovali i ne samo to već je od 2010. godine, od kada smo u brodogradnji pa do kraja prošle godine samo od naše DIV Grupe direktno slilo u proračun RH,2,5 milijardi kuna, ukupno bankama za kamate i naknade nešto manje od milijarde kuna, isplate prema radnicima preko tri milijarde kuna. Dobavljačima je ukupno isplaćeno preko deset milijardi kuna', tvrdi Debeljak.