POPUT FENIKSA

Nakon posjeta Kini, 'Brat Ma' ponovno je postao najbogatija osoba na svijetu

01.06.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Elon Musk ponovno je najbogatija osoba na svijetu, prema ažuriranim podacima Bloomberg Billionaires Indexa objavljenog u četvrtak

Bogatstvo izvršnog direktora Tesle skočilo je 40,3 posto ove godine nakon što su dionice proizvođača električnih automobila porasle za oko 24 posto u svibnju, prema podacima Eikona. Musk posjeduje oko 13 posto dionica Tesle, piše CNBC.

S trona ga je u prosincu prošle godine izbacio izvršni direktor LVMH-a Bernard Arnault, kad su dionice Tesle pale nakon Muskova preuzimanja Twittera, akvizicije vrijedne 44 milijarde dolara. Većina njegova bogatstva povezana je s Teslinim dionicama, a osim vlasništva nad društvenom mrežom Twitter, čiju je čelnu poziciju nedavno preuzela Linda Yaccarino, Musk je izvršni direktor proizvođača raketa SpaceX.

Direktor Tesle u četvrtak je napustio Šangaj nakon dvodnevnog posjeta, a susreo se s kineskim ministrima vanjskih poslova, trgovine i industrije te je večerao sa Zeng Yuqun, predsjednikom najvećeg dobavljača baterija CATL.

Posjet, koji dolazi usred američko-kineskih napetosti, bio je znak da je Kina važno tržište za Teslu, ustvrdili su analitičari.

  • +13
Elon Musk Izvor: EPA / Autor: Alexander Becher

Tijekom posjeta je ministar vanjskih poslova Qin Gang nastojao uvjeriti Muska da je Kina otvorena za strane tvrtke i da će im nastaviti nuditi prijateljsko poslovno okruženje, a on je navodno signalizirao daljnje širenje u toj zemlji. Mnoge je zanimalo i kako gleda na umjetnu inteligenciju i električne automobile.

Prilikom svog posjeta obasut je hvalospjevima, a na društvenim mrežama nazivali su ga 'pionirom', 'Bratom Ma' i 'globalnim idolom'.