vlasnik lvmh-a

Najbogatiji čovjek na svijetu u jednom danu ostao bez više od 11 milijardi dolara

24.05.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Najbogatiji čovjek na svijetu, Bernard Arnault, u jednom danu izgubio je 11,2 milijarde dolara

Vlasnik francuskog koncerna luksuznih marki Moët Hennessy - Louis Vuitton S.A. (LVMH) Bernard Arnault prvih mjeseci ove godine zadovoljno je trljao ruke jer su dionice europskih luksuznih kompanija samo rasle. No jučerašnji utorak bio je poprilično crn za industriju luksuzne robe.

Europski luksuzni sektor izgubio je 30 milijardi dolara zbog pada vrijednosti dionica, a dionice LVMH-a u Parizu pale su za pet posto, čime je izgubio 11,2 milijarde dolara vrijednosti. Unatoč tome, koncern i dalje u ovoj godini bilježi rast od 23 posto, piše Bloomberg.

Francuski milijarder Arnault sad je težak 'samo' 191,6 milijardi dolara, a Elon Musk, drugi najbogatiji čovjek na svijetu, trenutno ima 'samo' 11,4 milijarde manje.

Do pada vrijednosti dionica europskih tvrtki došlo je uslijed usporavanja rasta na američkom tržištu. Johann Rupert, predsjednik Richemonta, vlasnika Cartiera, ranije ovog mjeseca potvrdio je da američko tržište usporava od studenog. Prošli tjedan Burberry Group izvijestio je o padu prodaje u Americi od sedam posto u posljednjem kvartalu.

I dok superbogati nastavljaju trošiti, glavni izvršni direktor Burberryja Jonathan Akeroyd rekao je da mlađi i ambiciozniji američki potrošači smanjuju kupnju luksuznih tenisica, šešira i remenja.

Analitičari Deutsche Banka rekli su kako očekuju da će ulagači postajati sve izbirljiviji kad je riječ o europskim dionicama luksuznih kompanija jer su zabrinuti zbog usporavanja rasta u SAD-u.

  • +7
Bernard Arnault Izvor: Profimedia / Autor: Vincent Isore / imago stock&people / Profimedia