dioničari presretni

Nvidia je ušla u klub 'bilijunaša'. Evo koje tvrtke vrijede više od tisuću milijardi dolara

31.05.2023 u 19:48

Bionic
Reading

Proizvođač čipova i grafičkih kartica za računala i konzole Nvidia danas vrijedi jednako kao i poslovno carstvo Jeffa Bezosa - Amazon

Najveći američki proizvođač čipova ovog tjedna prebacio je preko magične granice tržišne vrijednosti od bilijun dolara. Ta tvrtka sada vrijedi više od tisuću milijardi dolara, čime je ušla u vrlo ekskluzivan klub dioničkih društava koja su vrijedila ili vrijede bilijun dolara.

Do sada su u taj klub ulazile svima poznate kompanije, poput Microsofta ili Facebooka, no Nvidia se probila zahvaljujući renesansi tehnologije umjetne inteligencije (AI) i samo u ovoj godini udvostručila je tržišnu vrijednost. Nvidia proizvodi čipove od silicija s određenim 'uzorcima'.

Kada u svom domu stisnete prekidač i upalite svjetlo, to se računa kao jedna radnja ili 'uzorak', a čipovi sadržavaju milijarde takvih 'prekidača' te u sekundi izvode složene matematičke zadatke.

Sad, kad joj je tržišna kapitalizacija na povijesnom vrhuncu, mnogi se s pravom pitaju mogu li dionice Nvidije nastaviti rasti i hoće li zaluđenost svijeta AI-jem splasnuti kao što su nestali nebrojeni drugi trendovi.

Prema optimističnom scenariju, tehno divovi će nastaviti ulagati ogroman novac u AI, a on će pak trebati ogromnu računalnu snagu koju daju Nvidijini čipovi. Google i Microsoft već su objavili da će koristiti čipove te tvrtke kako bi napajali svoje sustave za umjetnu inteligenciju.

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

Samo Google planira lansirati šest proizvoda na temelju AI-ja, a koji će imati nevjerojatnih dvije milijarde korisnika. Nvidia je najavila i lansiranje svojeg superračunala, za koje su 'u red stali' Microsoft, Google i Meta.

No oni skeptičniji govore da valuacije dionica Nvidije već sad idu preko svih razumnih granica jer, prema tržištu, one vrijede 200 puta više u odnosu na ostvarenu dobit.

Inače, prva tvrtka koja je na burzi vrijedila više od milijardu dolara je Apple, a tim se postignućem pohvalio u kolovozu 2018. Danas vrijedi 2,78 bilijuna dolara te je i dalje najvrednija svjetska kompanija.

  • +28
Povijesna zbirka Appleovih računala Izvor: Profimedia / Autor: Julien's Auctions/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Slijedi Microsoft, koji vrijedi 2,74 bilijuna dolara, a vrlo blizu je i saudijska državna naftna kompanija Aramco s vrijednošću dionica od 2,5 bilijuna dolara. Više od bilijun dolara trenutačno vrijedi i Alphabet, tvrtka - majka Googlea. Granicu od bilijun dolara tržišne vrijednosti u prošlosti su još probijali Tesla Elona Muska te Meta, tvrtka - majka Facebooka.