TEHNO PROFIL

Od nove šefice Twittera Musk puno očekuje: Tko je Linda Yaccarino

20.05.2023 u 21:21

Bionic
Reading

Poslovna žena talijanskog porijekla nije radila u puno tvrtki, ali je dosad ostvarivala impozantne rezultate

Linda Yaccarino rođena je 1960. godine na Long Islandu u New Yorku (Sjedinjene Države).

Diplomirala je na Sveučilištu Penn State 1985. godine na temu telekomunikacija. Od 1992. godine radila je u tvrtki Turner Broadcasting System (danas u vlasništvu Warner Brosa), u kojoj je započela karijeru prodajom zakupa oglasnog prostora.

Do 2011., kad je otišla iz te tvrtke, Yaccarino je dogurala do pozicije izvršne dopredsjednice i glavne operativne direktorice, zadužene za razvoj inovativnih oglašivačkih i marketinških rješenja.

Prešla je u NBC, jednu od vodećih svjetskih medijskih kuća.

Bavila se, između ostalog, monetizacijom mreža te tvrtke, digitalnim i streaming platformama, distribucijom i komercijalnim partnerstvima te odnosima s klijentima, kao i prodajom oglasa na globalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.

Bila je na čelu tima od dvije tisuće ljudi koji je od njenog dolaska u listopadu 2011. do ove godine generirao više od sto milijardi američkih dolara prihoda od prodaje oglasa.

Upravljala je marketinškom strategijom i prihodima od oglašavanja te su oni dosegnuli blizu deset milijardi američkih dolara godišnje.

Pod njenom je paskom obavljeno spajanje NBC-ja i Comcasta u NBCUniversal. Poznata je također po uvođenju digitalne platforme One Platform, koja olakšava istovremeni zakup oglasa u različitim medijima.

Ima iskustva s lansiranjem novih proizvoda koji donose prihode, poput Peacocka. Također je pokrenula velika ulaganja u proširenje podatkovnih i tehnoloških kapaciteta.

Prije dolaska u Twitter bila je predsjednica za globalno oglašavanje i partnerstva u NBCUniversalu te je na strateškoj i operativnoj razini povezivala razne poslovne jedinice, globalne mreže i imovinu.

Pod njenim vodstvom neprofitna organizacija Ad Council osigurala je podršku Bijele kuće i drugih institucija za kampanju promicanja cijepljenja protiv koronavirusa, uzročnika bolesti COVID-19, s papom Franjom, koju je vidjelo više od 200 milijuna Amerikanaca.

Blisko je surađivala (i surađuje) s američkim predsjednicima Donaldom Trumpom i Joeom Bidenom.

Twitter, na kojem je prati blizu 400 tisuća korisnika, vidi kao izazov delikatnog balansa u rebrendiranju široko poznatog i korištenog proizvoda.

Zbog velikog iskustva, znanja i brojnih kontakata očekuje se da će se odlično uklopiti u Twitterovu strategiju i monetizaciju u budućnosti.

U Twitter će također donijeti razumijevanje onoga što oglašivači trebaju vidjeti da bi se vratili na tu platformu.

  • +8
Nova šefica Twittera Linda Yaccarino Izvor: Profimedia / Autor: Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia

Osim monetizacije, njen posao bit će pretvoriti Twitter u X, aplikaciju za sve.

Elon Musk očekuje da će njen fokus biti na vođenju poslovanja dok će se on baviti dizajnom proizvoda i novim tehnologijama. Pitanje je, naravno, hoće li imati odriješene ruke ili će se Musk nastaviti petljati u taj segment poslovanja.

Uz sva druga zaduženja, stiže još biti predsjednicom radne skupine zadužene za budućnost rada Svjetskog gospodarskog foruma.

Yaccarino je udana za Claudea Madrazu, s kojim ima dvoje djece. Žive kod New Yorka, u selu Sea Cliff s manje od pet tisuća stanovnika.