NOVI REBALANS

Nakon 'kozmetičkih' slijede 'mesarski' rezovi

20.07.2009 u 11:23

Bionic
Reading

Iduća dva tjedna mogla bi se pokazati ključna u spašavanju državnih financija od sloma. Pred premijerkom Jadrankom Kosor je težak zadatak da uvjeri socijalne partnere da pristanu na bolno smanjivanje plaća i mirovina

Vlada je rezanjem plaća i mirovina državnih dužnosnika od pet do 10 posto, u sklopu 'kozmetičkog' rebalansa proračuna, napravila prvi korak kako bi pridobila sindikate i umirovljenike na ustupke. Današnji sastanak u Banskim dvorima pokazat će je li to bilo dovoljno.

Premijerka je na razgovore pozvala čelnike 15 sindikata državne administracije i javnih službi te vodstvo Hrvatske udruge poslodavaca. Pred njih će izaći s novim, trećim ovogodišnjim prekrajanjem državnog budžeta kojim bi se rashodi smanjili za oko 2,5 milijardi kuna, ali i postavili temelji za 'zdraviji' proračun u 2010. godini.

Od sindikata javnih i državnih službi Kosor će najvjerojatnije tražiti da odustanu od sporazuma potpisanih u proljeće i pristanu na rezanje plaća od pet do sedam posto, što bi do kraja godine značilo uštedu od 500 do 600 milijuna kuna

Mirovine veće od dvije tisuće kuna smanjile bi se od tri do 10 posto. Međutim, zbog nezadovoljstva umirovljeničkih udruga i najave Hrvatske stranke umirovljenika da će izaći iz koalicijske vlade, moguće je da se donja granica ipak pomakne, prema saznanjima Poslovnog dnevnika, na tri tisuće kuna. Tada bi oko 300.000 umirovljenika izbjeglo škare novog rebalansa.

U Vladi još uvijek nisu sigurni kakvi bi bili efekti povećanja PDV-a na 24 posto, vladajući su odustali od toga. Također je još uvijek nejasno hoće li se s uvođenjem trošarina na SMS poruke i novim porezima, prije svega na luksuznu robu, a spominje se i porez na kapitalnu dobit.

Kad se povuče crta, jasno je da Vlada, nakon 'kozmetičkog', ide u 'mesarsko' rezanje rashoda. Međutim, još uvijek nije pametna kad se radi o tome kako povećati prihode. Upravo na tome bi najviše mogli inzistirati socijalni partneri, a u tom duhu je i jučerašnja izjava predsjednika Stjepana Mesića koji traži da se 'u prihodovnoj strani pronađu sredstva tako da se izbjegne udar na socijalne kategorije stanovništva'.