hrvatske ceste se pohvalile

Nakon gotovo tri godine završeni mostovi u Ninu oštećeni u velikoj poplavi 2017.

12.06.2020 u 11:08

Bionic
Reading

U Ninu je završena obnova mostova stradalih u velikoj poplavi u jesen 2017., koji će za nekoliko dana ponovo biti uporabivi, a u njihovu rekonstrukciju, učvršćenje te uređenje uloženo je 30 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz Hrvatskih cesta (HC), nositelja tog projekta

"Uz sve projekte cestovnog povezivanja koje radimo, ponosni smo što možemo sudjelovati i u očuvanju vrijednih spomenika kulture, poput mostova u Ninu. Rekonstruirani su najsuvremenijim metodama i znanjima domaće tvrtke Spegra te danas izgledaju kao replika mostova prije nego ih je poplava oštetila", naglašavaju iz HC-a povodom dovršetka tih radova. Riječ je o Gornjem i Donjem most u Ninu iz 16. stoljeća, koji su pretrpjeli ogromnu štetu i postali simboli velike poplave rujnu 2017. u Zadarskoj županiji.

Radovi su trajali godinu i pol, tijekom kojih je u sklopu rekonstrukcije mostova obavljeno novo temeljenje i statičko učvršćivanje konstrukcije, injektiranje postojećeg kamenog nasipa ispod mostova, izrada slivnog kanala te uređenje javnih površina i infrastrukture koja prolazi kroz mostove. Uklonjen je i mulj nanesen u poplavi ispod mostova, kao i drugi materijali koje je bujica nanijela. Poručivši da mu je drago što je hrvatska Vlada ukazala povjerenje HC-u za taj projekt, predsjednik Uprave te cestarske tvrtke Josip Škorić istaknuo je da je realizacijom tog projekta grad Nin vraća svoju poznatu vizuru i ljepotu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatske ceste

"Nin ima snažnu ulogu u hrvatskoj povijesti, a mostovi kao i voda koja ih je tako često rušila dio su identiteta grada. Vjerujem da će građani i posjetitelji uživati u pogledu na mostove kakvi su nekad bili, no ovaj put su i znatno čvršći nego do sada u dugoj povijesti. Zajedničkim snagama s izvođačem radova projekt je završen, a kulturna baština očuvana", u ovog područja“, kazao je Škorić. Radove je izvela hrvatska tvrtka Spegra, u 30-godišnjoj tradiciji specijalizirana za obnovu konstrukcija kulturne i povijesne baštine, koja je uz ostalo obnavljala Stari most u Mostaru, mostove od Ploča i od Pila u Dubrovniku, Pavića most na Cetini, dubrovački Knežev dvor, Jupiterov hram u Splitu te Hvarski arsenal, koji je za uspješno izvedenu obnovu nedavno nagrađen i nagradom Europske komisije "Europa nostra", europskim priznanjem u području baštine.

"Sanacija mostova je naša svakodnevica, no mostovi u Ninu specifični su jer su i spomenici kulturne baštine. Svaki je most izazov i ima svoje specifičnosti, ali posebno poštovanje izaziva kad radiš na nečemu što ima povijesnu vrijednost. To mogu raditi samo posebno obučeni ljudi i ponosan sam što u Hrvatskoj imamo specifična znanja, kapacitete te mehaniku za tako delikatne radove", istaknuo je direktor Spegre Berislav Borovina.

Iz HC-a još dodaju da su svi radovi izvedeni u suradnji s konzervatorskim odjelom u Zadru, te da je u tijeku dovršetak posljednjih tehničkih detalja, nakon čega će skoro biti i službeno otvorenje.