vlasnici zabe

Naknade poduprle prihode i dobit UniCredita u 2021.

28.01.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Talijanski UniCredit izvijestio je u petak o većim prihodima u 2021., budući da je skok prihoda od naknada nadoknadio slabije prihode od kamata. Prihodi UniCredita u prošloj su godini dosegnuli gotovo 18 milijardi eura i bili su veći za 4,8 posto u odnosu na godinu ranije, pokazalo je u petak poslovno izvješće vlasnice Zagrebačke banke.

Rast se pripisuje većim neto prihodima od naknada i provizija, koji su u prošloj godini uvećani 12,1 posto, na 6,69 milijardi eura. Neto kamatni prihodi smanjeni su pak četiri posto, na 9,06 milijardi eura.

Temeljna neto dobit lani je dosegnula 3,9 milijardi eura, objavio je UniCredit. U godini ranije iznosila je 1,26 milijardi eura.

Troškovi restrukturiranja i druge naknade povezane s prodajom imovine koja ne pripada osnovnoj djelatnosti u okviru Orcelova plana za razdoblje od 2022. do 2024. predstavljenog 9. prosinca, rezultirale su gubitkom od 1,44 milijarde eura u četvrtom kvartalu 2021. godine.

UniCredit je potvrdio da će podijeliti 3,75 milijardi eura dioničarima temeljem poslovnih rezultata za 2021. godinu, pri čemu će za dividende ukupno isplatiti 1,17 milijardi eura dok će za otkup dionica izdvojit 2,58 milijardi eura.

Bivši šef investicijskog bankarstva u UBS-u Orcel preuzeo je čelnu poziciju u UniCreditu u travnju prošle godine a očekuje da će planovima raspodjele kapitala poduprijeti jačanje dionica, čija je cijena nešto niža nego kod banaka istoga ranga.

Također u petak UniCredit je objavio da je pristao obnoviti sporazume o partnerstvu u osiguranju s njemačkim osiguravateljem Allianzom u Njemačkoj, Italiji i zemljama središnje i istočne Europe.

Prema tome sporazumu, UniCredit će putem Allianza moći distribuirati svoje proizvode.

Dva partnera obnovila su svoje sporazume u Italiji do 2027., uz mogućnost UniCredita za "stratešku fleksibilnost" od 2024.