traži se i vidovnjakinja

U Poreču dolijao lažni policajac: Ženu je nagovorio da podigne novac iz banke i preda mu ga, a ona nazvala policiju

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 20.01.2022 11:40
  • Objavljeno 20.01.2022 u 11:40
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic

Porečka policija provela je kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 69-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo prijevara na štetu 68-godišnje žene

Naime, ženu je 18. siječnja na kućni telefon nazvao muškarac koji se predstavio kao policijski službenik koji obavlja provjere zbog sumnje da djelatnici banaka rade nezakonite radnje. Nagovorio ju je da podigne novac koji ima u bankama i preda ga osobi koja će doći na njenu kućnu adresu. Žena je podigla novac, ali je o svemu obavijestila i policiju tako da su policijski službenici uhitili 69-godišnjaka koji je došao po novac. Protiv osumnjičenog muškarca policija je podnijela prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijska uprava istarska ponovno poziva građane na oprez, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara. Ono što je zanimljivo je da sve manje bilježimo prijevare na kućnom pragu, odnosno slučajeve da počinitelji dolaze u domove građana i predstavljaju se kao službene osobe, medicinski djelatnici, prodavači masažera ili nekih drugih proizvoda, a sve više evidentiramo prijevare na daljinu, odnosno prijevare kod kojih počinitelji stupaju u kontakt sa žrtvom putem telefona, društvenih mreža ili mobilnih aplikacija. Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji to koriste te na razne načine te lažnim prikazivanjem činjenica navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji putem telefona predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao policijski službenici.

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Također ističu kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana podizanje novca iz banaka.

Ovo nije jedini slučaj prijevare na području Istre. Pulska policija zaprimila je 19. siječnja prijavu 53-godišnjakinje koja je putem društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja se predstavlja kao vidovnjak koji ''skida'' uroke. Osoba je od nje tražila da mu u čarapama dostavi nakit i novac, što je žena i učinila, no ubrzo je shvatila da je prevarena i oštećena za više tsiuća kuna. Policijski službenici istražuju ovaj slučaj te apeliramo na građane da budu oprezni, da pripaze kome uplaćuju novac te da ne nasjedaju na priče osoba koje navodno imaju sposobnost izlječivanja, proricanja budućnosti i skidanja uroka.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!