MOBILNI OPERATERI SUGLASNI

Naknada od 6 % ozbiljan udar na sektor

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.07.2009 16:34
  • Objavljeno 31.07.2009 u 16:27
fotografiranje_mobitelom

fotografiranje_mobitelom

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Tri hrvatska operatera mobilne telefonije novi Zakon o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, kojim se uvodi naknada od 6 posto na ukupni prihod od SMS i MMS poruka i razgovora mobitelom, smatraju ozbiljnim udarom na sektor mobilnih komunikacija, koji će sigurno imati negativan utjecaj na daljnje investicije i ukupni razvoj te industrije

T-Mobile Hrvatska, Vipnet i Tele2 Hrvatska u zajedničkom komentaru 'na aktualno oduzimanje 6 posto mjesečnih prihoda' ocjenjuju da se ovakvim zakonom kažnjava postojeće i odbija potencijalne investitore jer stvara nesigurnost u poslovanju.

'Ta loša odluka Vlade i to bez jasnih kriterija dovodi mobilne operatore u iznimno složenu situaciju jer još nismo zaprimili ni rješenje o provedbi novih mjera', napominju.

Dodaju kako u ovom trenutku još razmatraju moguća rješenja i mjere kojima će pokušati ublažiti negativne posljedice i smanjiti štete za razvoj modernog tržišta mobilnih telekomunikacija u Hrvatskoj.

'Još ne možemo procijeniti kakve će sve posljedice takav zakon prouzročiti na cijene, ulaganja u infrastrukturu i ostale investicije, upravljanje troškovima poslovanja, suradnju s podizvođačima i kooperantima', navodi se u zajedničkom priopćenju koje prenosi Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske (UPKH).

Neslužbeno se doznaje da je primjena odredbi tog zakona, kao i onog o povećanju stope PDV-a na 23 posto, za poslovanje operatera i njihove prodajne centre, kao i za mnoge druge u državi, prilično komplicirana, tim više što još nisu dobili naputke i pravilnike što i kako učiniti.

Stoga u svim tvrtkama održavaju brojni konzultativni i drugi sastanci, izrađuju se analize, pri čemu se još uvijek ne zna hoće li ili neće, te ako hoće, za koliko porasti cijene njihovih usluga.

Također neslužbeno se doznaje i da su u svemu prilično iznenađeni i postupkom Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), koja je na svojim web stranicama danas objavila 'Stručno mišljenje u svezi izmjene poreza na dodanu vrijednost'.

U tom se mišljenju među ostalim navodi da su operateri dužni u roku osam dana Agenciji dostaviti na uvid sve uvjete i izmjene uvjeta poslovanja i cjenovne sustave prije njihove objave.

Navodi se i da 'budući da cijene usluga i naknada koje čine cjenovni sustav u sebi sadrže i iznos poreza na dodanu vrijednost, nemoguće je (prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama) dio cijene koji se odnosi na porez na dodanu vrijednost tretirati odvojeno od konačne maloprodajne cijene koju krajnji korisnici plaćaju. Stoga je u svakom slučaju izmjena maloprodajnih cijena (pa i kao posljedica promjene poreza na dodanu vrijednost), potrebno objaviti izmjene cjenovnih sustava te ih osam dana prije objave dostaviti na uvid HAKOM-u', stoji u danas objavljenom mišljenju HAKOM-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi