LJETNA AKCIJA POREZNIKA

Najviše ugostiteljskih objekata zatvoreno u Dubrovniku

16.08.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Porezna uprava Ministarstva financija od početka lipnja, u sklopu nadzora poslovanja poreznih obveznika - ugostitelja na jadranskoj obali, privremeno je zatvorila 155 ugostiteljskih objekata zbog kršenja odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, doznaje Hina

Porezna uprava od 8. siječnja kontinuirano provodi nadzore primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Do 12. kolovoza ukupno je obavila 25.394 nadzora, utvrdivši pritom 3.055 nepravilnosti te je izrekla 596 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti.

Od ukupnog broja izrečenih privremenih zabrana obavljanja djelatnosti, na području Jadrana od 1. lipnja do početka ovoga tjedna (12. kolovoza) izrečeno je 155 zabrana poreznim obveznicima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost.

Najviše ugostitelja dobilo je privremenu zabranu obavljanja svoje djelatnosti u Dubrovniku, njih 49, a najčešći razlog bio je neizdavanje računa.

Najviše je bilo zatvoreno ostalih dubrovačkih ugostiteljskih objekata, no bila su zatvorena i dva kluba, te prostori u tri hotela kod koji su utvrđene nepravilnosti u gotovinskom prometu.

Slijedi Rijeka s 28 izrečenih zabrana za rad ostalih ugostiteljskih objekata, i to najčešće zbog neplaćanja dospjelih obveza poreza i doprinosa.

U Splitu je od početka lipnja izrečena privremena zabrana rada za 24 ugostiteljska objekta, a kao najčešći razlog navedeno je neizdavanje računa. Uglavnom je riječ o ostalim ugostiteljskim objektima, ali i o jednom hotelu i jednom klubu.

U Pazinu je bilo privremeno zatvoreno u tome razdoblju 18 ugostiteljskih objekata, a najčešći razlozi bili su neizdavanje računa i neplaćanje dospjelih obveza. Riječ je o 17 ostalih ugostiteljskih objekata, i pazinskom hotelu.

U Šibeniku je bilo privremeno zatvoreno 13 ostalih ugostiteljskih objekata, najčešće zbog neizdavanja računa, ali i pronađenog viška u blagajnama.

U Gospiću je takvih objekata bilo 12, među kojima i jedan hotel, a najčešći razlozi izricanja te privremene mjere bili su neplaćanje dospjelih obveza i neevidentiranje prometa.

U Zadru je privremeno od 1. lipnja bilo zatvoreno 11 ostalih ugostiteljskih objekata, i to najčešće zbog neizdavanja računa.

Mediji su ovih dana izvijestili da je zbog nepravilnosti u gotovinskom poslovanju zatvoren poznati hvarski klub Carpe diem te šibenska Hacienda.

Na upit Hine koji su poimence porezni obveznici dobili privremenu zabranu rada, Porezna uprava odgovorila je da nije u mogućnosti navesti njihove nazive, jer je dužna temeljem članka 8. Općeg poreznog zakona čuvati kao poreznu tajnu sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama.