podaci eurostata

Najveći štediše su Nijemci i Nizozemci, a evo koliko Hrvati uspiju odvojiti od plaće

28.11.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Podaci Eurostata pokazuju koliko su građani pojedinih europskih zemalja od ukupnih primanja izdvajali za štednju u 2022. godini. Hrvatska, rekli bi neki - očekivano, gravitira prema začelju

Hrvati od svoje plaće uštede gotovo dvostruko manje novca u odnosu na europski prosjek, pokazuju podaci Eurostata za 2022. U prosjeku su uštedjeli 6,4 posto od ukupnih primanja, a u Europi se prosječno uštedi 12,7 posto. Jednako kao Hrvatska kotiraju Cipar i Portugal.

Najveći štediše su Nijemci i Nizozemci te su uštedjeli 19,9 i 19,4 posto svojih primanja. Na samom dnu ljestvice našli su se Poljaci i Grci jer su 2022. imali negativne stope štednje, što znači da su prosječni troškovi kućanstava u tim državama bili veći od prosječnih primanja. Poljska kućanstva pritom su trošila 0,8 posto više nego što su zaradila, a Grci su trošili čak četiri posto više.

  • +3
Euri Izvor: Profimedia / Autor: Christoph Lischetzki / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema istraživanju koje je u lipnju i srpnju prošle godine provela agencija IMAS, muškarci u Hrvatskoj uštede nešto veći prosječni mjesečni iznos nego žene, a oko 41 posto štediša koji su sudjelovali u istraživanju bilo je zadovoljno iznosom koji uspiju uštedjeti.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'