velika inflacija

Najveći skok potrošačkih cijena u SAD-u od 1982.

13.01.2022 u 15:44

Bionic
Reading

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama poskočile su u prosincu za sedam posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, najsnažnije u posljednjih gotovo 40 godina, pokazali su podaci ministarstva rada.

Najnoviji podaci pokazuju da je u prosincu, treći mjesec zaredom, godišnja stopa inflacije u SAD-u bila iznad šest posto, što znatno premašuje razinu od dva posto koju cilja američki Fed, piše britanski BBC. Skok potrošačkih cijena od sedam posto na kraju prošle godine najveći je od lipnja 1982. godine.

U studenome cijene su na godišnjoj razini bile porasle 6,8 posto. Najviše su na kraju prošle godine u SAD-u porasle cijene energije, za 29,3 posto. Cijene hrane uvećane su 6,5 posto, znatno iznad prosjeka u posljednjih 10 godina, a troškovi stanovanja 4,1 posto, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće ministarstva rada.

Snažno su porasle i cijene rabljenih vozila, za 37,3 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje promjenjive cijene energije i hrane, u prosincu je dosegnula 5,5 posto i najviša je od veljače 1991. godine.

Na mjesečnoj razini cijene energije blago su oslabile, za 0,4 posto, prvi puta od prošlogodišnjeg travnja. Rast cijena hrane usporio je pak s 0,7 na 0,5 posto.