borba s inflacijom

Šefica MMF-a upozorava: Podizanje kamatnih stopa moglo bi produbiti opasne razlike, inflacija nije univerzalna pojava

13.01.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Središnje banke mogle bi podizanjem kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija produbiti "opasne razlike" između razvijenih i gospodarstava razvoju, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva

Inflacija nije "univerzalna" pojava, ali je problem u velikom broju zemalja, posebno u SAD-u, istaknula je Georgieva u srijedu. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s prosincem potrošačke cijene porasle su u najvećem svjetskom gospodarstvu sedam posto, najsnažnije u gotovo četiri desetljeća. Istu stopu rasta bilježile su i u prosincu u odnosu na isti mjesec 2020. godine.

U drugom ovogodišnjem tromjesečju trebala bi oslabiti, napomenula je Georgieva.

Američka središnja banka i monetarne institucije nekih drugih zemalja signalizirale su da bi mogle podići ključne kamatne stope u ovoj godini, a "efekt prelijevanja (posljedica) na tržišta u nastajanju mogao bi dodati ulje na vatru kada su u pitanju razlike", rekla je Georgieva.

Podizanje kamatnih stopa u razvijenim gospodarstvima podiže cijenu zaduživanja i smanjuje interes ulagača za tržišta u nastajanju, podsjeća Reuters.

Georgieva je u prosincu rekla da će MFF vjerojatno zbog usporavanja rasta u SAD-u i Kini i zbog omikrona sniziti procjene globalnog gospodarskog rasta prema kojima su aktivnosti u 2021. porasle 5,9 posto, a u ovoj godini trebale bi biti uvećane 4,9 posto.

Zajmodavac je odgodio objavu za tjedan dana, do 25. siječnja. „Da, oporavak će se vjerojatno nastaviti, ali će naići na snažnije prepreke”, rekla je šefica MMF-a, ukazavši na inflaciju i rast duga.

Možemo ponovo očkivati i društvene nemire, nalik onima iz 2019., što bi moglo predstavljati dodatne izazove za vlade, dodala je.

MMF poziva zemlje da nastave s jačanjem mehanizama obrane od aktualne i budućih pandemije, naglasila je Georgieva.

Izuzetno je važno, po njezinim riječima, da se osigura raznovrsnija proizvodnja cjepiva i da se smanji ovisnost Afrike i drugih regija o uvozu. Georgieva ove godine očekuje povećanje potražnje za financiranjem MMF-a.

Izvršni odbor MMF-a trebao bi u petak raspravljati o novom zajmodavnom instrumentu čije je uvođenje u listopadu poduprla skupina 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20.

Više detalja očekuje se nakon redovnih proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.