POVEZANOST

Mislite da zelena energija i inflacija nisu povezane? Evo na što upozorava ECB

09.01.2022 u 18:39

Bionic
Reading

Inflacija je najvažnija ekonomska tema već mjesecima. Europska središnja banka upozorava na još jedan mogući okidač rasta cijena u ovoj godini.

Rastuće cijene energije mogle bi prisiliti Europsku središnju banku (ECB) da prestane "preispitivati" visoku inflaciju i djelovati na suzbijanje rasta cijena, osobito ako se zelena tranzicija pokaže inflatornom, izjavila je članica odbora ECB-a Isabel Schnabel.

Inflacija u eurozoni je proteklih mjeseci dosegla rekordnih 5%, što je više od dva puta od cilja ECB-a od 2%, ali banka do sada nije pooštrila politiku, tvrdeći da će se rast cijena smiriti sam od sebe jer su prolazni jednokratni čimbenici glavni razlozi visoke inflacije.

"Zelena tranzicija predstavlja rizik za srednjoročnu inflaciju", rekla je Schnabel.

Schnabel je rekla da postoje dva scenarija u kojima bi ECB morala promijeniti politiku.

Prvi je ako se visoke cijene energije prenesu na druge sektore gospodarstva i promijene ponašanje u određivanju cijena.

"Međutim, za sada nema znakova širih učinaka drugog kruga", ustvrdila je Schnabel.

"Rast plaća i zahtjevi sindikata i dalje su relativno umjereni."

Drugi scenarij dogodio bi se u slučaju ako bi putanja cijena energije, na koju snažno utječu porezi na ugljik i zelena tranzicija, zaprijetila guranjem temeljne inflacije iznad cilja.

Neravnoteže ponude i potražnje mogu ostati dugotrajne usred tranzicije, a cijene ugljika će vjerojatno rasti, što znači da bi doprinos cijena energije i električne energije inflaciji potrošačkih cijena mogao biti iznad svoje povijesne norme u srednjem roku, dodao je Schnabel.

Schnabel zaključuje da porez na ugljik vjerojatno neće biti negativan za gospodarski rast, a studije sugeriraju da bi mogao imati čak i skroman pozitivan učinak.