RAST CIJENA

Inflacija u SAD-u skočila 7 posto, najviše od 1982. 'Ovo će biti šokantno za neke ulagače'

12.01.2022 u 22:22

Bionic
Reading

Inflacija u Sjedinjenim državama je tijekom prosinca 2021. napredovala najbržim tempom u gotovo 40 godina

Indeks potrošačkih cijena (CPI), koji mjeri troškove za desetke artikala, porastao je 7%, prema Zavodu za statistiku rada. Na mjesečnoj razini, CPI je porastao 0,5%.

Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su povećanje od 7% na godišnjoj razini i 0,4% od studenog.

Godišnji rast bio je najbrži rast od lipnja 1982. Unatoč snažnom rastu cijena, dionice su porasle nakon ove vijesti, dok su prinosi na državne obveznice uglavnom bili negativni.

“Izvješće o CPI-u u prosincu o povećanju od 7% u posljednjih 12 mjeseci bit će šokantno za neke ulagače jer nismo vidjeli tako snažan rast u gotovo 40 godina”, rekao je za CNBC Brian Price, voditelj upravljanja ulaganjima u Commonwealth Financial Networku.

“Međutim, mnogi su ovaj otisak uvelike očekivali, a tu reakciju možemo vidjeti na tržištu obveznica jer dugoročne kamatne stope padaju.”

Isključujući cijene hrane i energije, tzv. temeljni CPI porastao je 5,5% u odnosu na prethodnu godinu i 0,6% u odnosu na prethodni mjesec. To je u usporedbi s procjenama od 5,4% i 0,5%. Što se tiče temeljne inflacije, to je bio najveći godišnji rast od veljače 1991. godine.

Troškovi stanovanja, koji čine gotovo jednu trećinu ukupnih, porasli su za 0,4% za mjesec i 4,1% za godinu. To je bio najbrži tempo od veljače 2007.