ppd na vjetrometini

Najveći domaći trgovac plinom usko surađuje s ruskim Gazpromom, hoće li mu naštetiti sankcije? 'Pripremamo se za razne scenarije...'

03.03.2022 u 20:56

Bionic
Reading

Najveći domaći trgovac plinom Prvo plinarsko društvo (PPD) poslovno je usko vezano uz rusku državnu kompaniju Gazprom. Uzlet PPD-a i njegova vlasnika Pavla Vujnovca krenuo je prije deset godina, kad je postao regionalni partner ruskom divu. Suradnju s Gazpromom Vujnovac je produbio 2017. potpisavši desetogodišnji ugovor o opskrbi plinom. Zbog toga smo pitali PPD jesu li osjetili posljedice sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

'U ovom trenutku stabilno poslujemo, ali neprestano pratimo situaciju kod nas i u okruženju. Na plinskom tržištu cijene su volatilne već mjesecima, a to što su visoke ide u prilog jedino proizvođačima plina. Svi drugi izloženi su većoj potrebi angažmana radnog kapitala', poručili su iz PPD-a.

Napominju da je plinsko tržište izrazito nestabilno. U odnosu na isto razdoblje prošle godine plin je u veljači ove godine bio skuplji za više od 400 posto (73 EUR/MWh). Nakon izbijanja rata u Ukrajini cijena plina skočila je za više od 60 posto (180 EUR/MWh) i još raste.

Iz PPD-a ističu da osim s Gazpromom rade s drugim europskim i svjetskim dobavljačima.

'Dugoročan ugovor s Gazpromom važan nam je, kao što je važan i ostalim dionicima na europskom tržištu koji imaju ugovore s ruskim tvrtkama. U našem okruženju to su primjerice OMV u Austriji, MVM CEEnergy u Mađarskoj, Eni u Italiji, Geoplin u Sloveniji. Ako bi bila zaustavljena isporuka prema cijeloj Europi, svi bismo bili u nezavidnoj situaciji. Iz tog razloga, iako svjesni da u ovom trenutku ne možemo puno toga predvidjeti, pripremamo različite scenarije', kažu iz PPD-a.

  • +5
Pavao Vujnovac Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vujnovčeva tvrtka posluje u sklopu njegove grupacije Energije Naturalis, a ona upravlja s 20-ak tvrtki s različitim portfeljima – od nabave i veleprodaje plina do logistike, željezničkog kargo prijevoza te otkupa i prerade voća i povrća. Sam PPD je 2020. imao 9,7 milijardi kuna prihoda i 226,5 milijuna kuna dobiti. Prema prometu treća je najveća domaća tvrtka, iza Ine i Konzuma.

Od toga je većinu PPD uprihodio na prodaji plina u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj i Švicarskoj. Uz to, Vujnovac kontrolira Petrokemiju, Pevex, Luku Ploče, ima velike planove u Luci Rijeka te drži 26 posto dionica u Fortenova grupi.