NOVI VLASNIK VOLKSBANKE

Najveća ruska banka Sberbank ulazi u Hrvatsku

12.04.2012 u 13:52

Bionic
Reading

Ulaskom na hrvatsko tržište, vodeća ruska banka planira ojačati poslovanje s korporativnim klijentima i osnažiti rusko-hrvatske trgovinske odnose, naglasio je drugi čovjek Sberbanke Sergej Gorkov predstavljajući planove za Hrvatsku i regiju, nakon završetka preuzimanja austrijske Volksbanke

Tom akvizicijom najveća ruska banka proširila je svoje djelovanje na devet država Srednje i Istočne Europe, uključujući Hrvatsku. 'Iskorak na nova tržišta dio je Sberbankove strategije s ciljem povećanja udjela u neto dobiti ostvarenoj izvan granica Ruske Federacije na pet posto do 2014. godine', naglasio je Gorkov.

Nova bankarska grupacija na hrvatskom tržištu zasad u planira ulagati u ljude i tehnologiju, a nakon izrade strategije, koja bi trebala biti gotova do kraja srpnja, donijet će odluku o mogućim daljnjim akvizicijama. Dosad je Volksbanka Hrvatska bila orijentirana na male i srednje poduzetnike i građanstvo, a ubuduće planira jačati poslovanje s korporativnim klijentima.

'Volksbank u Hrvatskoj drži deveto mjesto po aktivi, a s dolaskom Sberbanka dobivamo snažnog vlasnika što nam omogućuje da uđemo u područja u kojima nismo bili jako zastupljeni', rekla je Andrea Kovacs-Whory, predsjednica Uprave Volksbank Hrvatska dodajući da će posebno pratiti poduzeća koja imaju vanjskotrgovinske odnose s Rusijom.

Sberbank Rusija osnovana je 1841. i najveća je banka u Ruskoj Federaciji i Zajednici neovisnih država s aktivom i udjelom u kapitalu koji prelaze četvrtinu ukupnog bankarskog sustava. Jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih financijskih institucija u svijetu. U prošloj godini ostvarila je 10 milijardi dolara dobiti, uz impresivni povrat na kapital (+27,1 posto) i aktivu (+3,6 posto).

Prema tržišnoj kapitalizaciji nalazi se na trećem mjestu u Europi (iza HSBC-a i Banco Santander), a na svjetskoj razini nalazi sena 20. mjestu najsnažnijih banaka (prema istraživanju Bloomberga). Jedina je ruska kompanija uvrštena na Fortuneovu listu najvećih svjetskih kompanija, na kojoj zauzima 256. mjesto.