kašnjenje isplata

Booking dužan i po 30.000 eura? Evo što kaže ministarstvo

07.10.2023 u 08:11

Bionic
Reading

Najveća platforma za iznajmljivanje smještaja Booking.com kasni s isplatama domaćim iznajmljivačima

Mnogima od lipnja do danas nisu iz Bookinga isplatili ni centa od zarade u inače rekordnoj turističkoj sezoni. Iznajmljivače je to dovelo u neočekivane probleme, jer svoje troškove državi oni platiti moraju.

'Imamo ljude koji su zaista hitni, a njima nije ništa isplaćeno od lipnja tako da se tu penju cifre do 30-ak tisuća eura čak. Činjenično je stanje da nam se nitko nije javio ispod iznosa od pet, šest tisuća eura. Pa sad vi vidite, to je veliki, ogroman broj', istaknula je Barbara Marković.

'A Bookingu ide više nego dobro. U odnosu na prošlu godinu prihodi su im porasli za 27, a dobit čak za više od pedeset posto. A od lipnja do rujna zaradili su čak milijardu i 300 milijuna dolara', istaknuo je Mirko Bulić, predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja.

  • +22
Turisti u Nacionalnom parku Krka Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Booking.ocm je određene probleme najavio početkom sezone ali nitko od iznajmljivača nije razmišljao da će oni trajati do jeseni. Iz Bookinga poručuju: 'Neki od naših partnera doživjeli su kašnjenje isplata uzrovkovano tehničkim poteškoćama, na čijem otklanjanju intenzivno radimo.'

Isti se problem javlja u još nekoliko europskih zemalja, a iznajmljivači u Austriji i Češkoj dobili su asistenciju države. Ne i kod nas. 'S problemom naplate upoznati su u Ministarstvu turizma, ali kažu, ne mogu posredovati. Slično poručuju i iza Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Kažu da mogu ispitati stanje na tom tržištu te ima li potrebe za pokretanjem postupka', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.